У Львові відзначили 100-річчя «Великого Здвигу» 1914 року ходою Захисників Вітчизни різних епох (відео)

18:32 28 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: zaxid.net

Її сформували в суботу в найбільшому місті заходу України б ільше сотні історичних реконструкторів.


Відео: Західна інформаційна корпорація

Західна інформаційна корпорація розповідає сьогодні, 28 червня, в повідомленні «У центрі Львова маршем пройшла колона вояків УПА, за нею – «майданівці» зі щитами»:

«Сьогодні, 28 червня, активісти Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» провели акцію на відзначення 100-річчя «Великого Здвигу» у Львові 1914 року. Вулицями центральної частини міста – від пам’ятника Степанові Бандері до пам’ятника Тарасу Шевченкові – пройшла колона історичних реконструкторів, вбраних у строї воїнів українського війська різних епох – починаючи від лицарів княжої доби.

28 червня 1914 року у Львові святкували століття народження Кобзаря. Тоді вулицями міста пройшли принаймні кільканадцять тисяч представників українських організацій – «Пласт», «Січ», «Сокіл» та інших. Історики переконані, що саме ця подія 100 років тому пробудила відчуття національної гордості в українців Галичини, яка тоді була частиною Австро-Угорської імперії.

Як інформує репортер телеканалу ZIK Марічка Жук, більше, ніж сотня історичних реконструкторів сформували колону, на чолі якої йшов духовий оркестр. За музикантами йшли кремезні чоловіки, вбрані у середньовічні військові обладунки з епохи Галицько-Волинської держави.

За лицарями йшли активісти, які символізували військо Козацької держави. Частина «козаків» пересувалися центром Львова на возі з гарматою.

За «козаками» йшли кілька десятків хлопців, вбраних як воїни Української Галицької Армії і війська Української Народної республіки. Після українських військовиків з початку XX століття у складі колони, сформованої товариством «Пам’ять», йшли молоді люди, оснащені як вояки Української Повстанської Армії.

А замикали урочисту ходу бійці, які відстоювали українську державу під час Революції Гідності. Хлопці з легкими щитами, у шоломах і в «балаклавах» символізували героїв Майдану.

З усіх учасників ходи найактивнішими були «майданівці». Вони майже постійно скандували «Небесній Сотні – слава!» та «Слава Україні!».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів