У Львові завершили реставрацію брами кам’яниці Шульців на Підзамче

16:36 6 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: tvoemisto.tv

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, координатор проекту «Ревіталізація Підзамче» Ярина Мельник сподівається, що «реставрація вхідної брами буде поштовхом до відновлення усієї кам'яниці Шульців».

У прес-службі міської ради повідомили у четвер «Щоденному Львову» про завершення в рамках проекту «Ревіталізація Підзамче» реставрації брами на вулиці Богдана Хмельницького, 56. У повідомленні також конкретизують:

«Сама кам’яниця є прикладом елітного житлового будівництва в «австрійському» Львові. Віллу збудували як власне помешкання відомі архітектори брати Шульци, які вважаються основоположниками львівської сецесії.

На фасаді збереглася таблиця з відповідним написом польською мовою: «Ян і Кароль Шульц, архітектори і власники, збудували цей дім для власного вжитку у 1896 р.». Реставрація брами стала приводом до об’єднання мешканців будинку навколо спільної мети.

Мешканець будинку Юрій Васько зазначив: «Я довідався про проект спочатку із соціальної мережі, а згодом побачив ще й  оголошення у нашому будинку. Раніше були побоювання з приводу цього проекту – чи забажають долучитися сусіди, адже у будинку вже понад 30 років не проводили жодних ремонтних робіт і всі мешканці вже звикли так жити. Але, попри мої побоювання, вони радісно відгукнулись, розуміючи, що таку чудову можливість просто не можна втратити. Цей проект, без сумніву, позитивно вплинув на стосунки між сусідами».

Про особливості роботи з цим об’єктом розповів сам реставратор Олександр Савчук: «Відновлювальні роботи тривали півтора місяця. Двері були покриті маслянистою речовиною, завдяки якій збереглися у досить гарному стані, але цей шар потрібно було очистити. Окрім того, було зашито усі вставки, замінено завіси», – розповів Олександр Савчук.

Водночас координатор проекту «Ревіталізація Підзамче» Ярина Мельник додала, що команда особливо задоволена результатом та співпрацею із мешканцями

«Вони справді цінують будинок та переймаються його станом. Сподіваємося, що реставрація вхідної брами буде поштовхом до відновлення усієї кам'яниці Шульців», – підкреслила Ярина Мельник.

Довідка

Проект «Ревіталізація Підзамче» реалізують Інститут міста (Львів) та Інститут розвитку міст (Краків), у рамках Комплексної стратегії розвитку Львова. Проект співфінансується у рамках Польської програми допомоги заради розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів