У Львові відкрили два пам’ятники творцям ЗУНР

17:30 1 листопада 2018 р.

Пам’ятник героям ЗУНР, встановлений обласною владою 1 листопада 2018 року

Пам’ятник героям ЗУНР, встановлений обласною владою 1 листопада 2018 року
Фото: radiosvoboda.org

У четвер, 1 листопада, біля міської Ратуші й будівлі обласної адміністрації (колись – Галицьке намісництво) у Львові відтворили події 100 річної давнини.

Тоді у ніч з 31 жовтня на 1 листопада українці захопили владу в місті, взяли під свій контроль стратегічні об’єкти. Про це повідомило «Радіо Свобода».

Активісти товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» збудували барикади, презентували зброю тодішнього часу, форму українських воїнів і роздавали перехожим листівки з інформацією про Листопадовий чин, про бої на вулицях Львова між українцями й поляками, розповідали про проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

З нагоди 100-річчя проголошення ЗУНР у Львові відкрили два пам’ятники в місцях, де проходила формальна лінія фронту.
Львівська міська і обласна влади не знайшли між собою порозуміння напередодні роковин і встановили окремо постаменти, загальна вартість яких понад 9 мільйонів гривень. Це спричинило неоднозначну реакцію серед львів’ян.

«Замість вирішити одну проблему, створили три. Є два пам’ятники, а ще один є камінь на площі Петрушевича, де має бути пам’ятник ЗУНР. Виглядає це безглуздо. 100-річчя одне, а два оргкомітети в області й місті, два логотипи, дві відзнаки і два пам’ятники. На жаль, влада показує свою неприязнь через пам’ятники, так і не винісши уроків із минулого», – наголосив історик, геральдист Андрій Гречило.

До Янівського цвинтаря, де поховані воїни, які боролись за українську державу, відбувся марш студентів. А ввечері на Личаківському цвинтарі громадські середовища вшановують пам’ять жертв польсько-української війни – як поляків, так і українців.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів