У Львові урочисто відзначатимуть 100-річчя утворення ЗУНР

16:35 24 жовтня 2018 р.

Фото до новини


Фото: gorodok-vlada.gov.ua

У ЛМР запевнили: «З метою належного відзначення утворення Західноукраїнської Народної Республіки міська рада затвердила «Програму відзначення 100-річчя Листопадового Чину та утворення ЗУНР».

Про це повідомили в середу, 24 жовтня, в прес-службі Львівської міськради. Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив: «Працювала робоча група в межах розпорядження голови, вона була відкритою. Залучили ряд громадських організацій патріотичного спрямування. Ми розділили нашу працю на декілька ключових блоків. Це є 4 блоки: освітні, пам’ятні місця, заходи та події, промоція та візуалізація. І визначили загалом 35 заходів, які мають відбутися поблоково в нашому місті».

Натомість директор департаменту розвитку ЛМР зазначила Наталія Бунда розповіла: «В рамах відзначення 100-річчя утворення ЗУНР і Листопадового Чину програмою було передбачено ряд освітніх, культурних і просвітницьких заходів. Хочу ще наголосити, що водночас і в бібліотеках нашого міста проводяться лекції відомими істориками, які займаються дослідженнями цієї теми. Зокрема, в «Урбан-бібліотеці» щовівторка, також по школах проводяться уроки і 5 листопада в кожній школі буде урок, присвячений саме ЗУНР».

Наталія Бунда запевнила: «Коли ми формували власне програму заходів, то нам було важливо дослухатися до кожного: до різних вікових категорій і до різних цільових аудиторій. Ми це робимо завдяки різним нашим інституціям та культурним, освітнім організаціям, орієнтуючись на різні цільові аудиторії. Окрім того, ми багато працюємо в електронному режимі. У нас є розроблений сайт «zunr100.ua», є фейсбук сторінка з охопленістю 24 000, де ми розміщуємо не тільки найсвіжіші новини, інформацію про події, які відбудуться, але й зокрема публікуємо наукові та науково-популярні статті або статті художнього спрямування, для того, щоб кожна охоча людина знала і мала де черпати інформацію по ЗУНРу».

Директор департаменту розвитку ЛМР також повідомила: «Коли ми почали тісніше працювати з цією темою, ми стикнулись з тим, і самі історики кажуть про те, що насправді немає так багато науковців, дослідників, які працюють над цією темою. Тому наша мета також мотивувати і стимулювати займатися цією темою. Хотілося би тут процитувати Юрка Андруховича, який власне під момент Листопадового Чину писав текст і він прослідкував цю історію, як шлях себе до самого себе. Він показав нам передумови утворення ЗУНРу, саме утворення ЗУНР і наслідки, включаючи теперішню ситуацію в Україні, тобто постійна боротьба за нашу незалежність і ствердження нашої національної свідомості».

Наталія Бунда доповнила: «Хотілося б додати, що ще маємо зараз 10 відеороликів, зокрема 9 з яких присвячені саме найвидатнішим постатям ЗУНР і Листопадового Чину. Ми акцентуємо увагу на тому, що це здебільшого були молоді люди, щоб наше молоде покоління розуміло всю важливість і всю відповідальність, яка лежить на них перед творенням нашого успішного майбутнього і нашої держави. Відтак, протягом 3 місяців, з вересня по листопад, у нас буде відбуватися близько 50 різноманітних культурно-освітницьких, просвітницьких подій».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів