У Львові реалізовуватимуть програму збереження історичних аптек

15:32 19 березня 2019 р.

Фото до новини


Фото: tvoemisto.tv

На найближче засідання виконавчого комітету буде винесений проект рішення про старт «Програми щодо збереження історичних аптек Львова».

Про це, як повідомили у вівторок, 19 березня, в прес-службі Львівської міськради, розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. За його словами, «програма передбачатиме аудит всіх історичних аптек; публікацію он-лайн документів та інтер’єрів; можливість співфінансування збереження важливих елементів аптек».

Андрій Москаленко зазначив: «Ми проаналізували декілька останніх випадків, які були у Львові щодо автентичних історичних аптек. Йдеться про аптеки на вулицях Міцкевича, Дорошенка й Грушевського. За результатами аналізу кожного з випадків ми вирішили підготувати і винести на засідання виконавчого комітету окрему Програму щодо збереження історичних аптек. Вона передбачатиме аудит всіх історичних аптек, публікацію он-лайн документів та інтер’єрів у відкритій мережі та можливість співфінансування збереження важливих елементів аптек. Тобто таку програму ми плануємо винести на найближче засідання виконавчого комітету».

Заступник міського голови з питань розвитку також прокоментував ситуацію, яка склалася із збереженням аптек на вулицях Міцкевича, Дорошенка й Грушевського: «Після півторарічної боротьби нарешті отримали офіційну позицію від «Надра України» – це приміщення буде збережено виключно під аптеку. Окрім того, вже укладено угоду з новим орендарем – аптекою ТОВ «Старовинна аптека». Аптеку на вулиці Дорошенка управління комунальної власності Львівської міської ради продало під функціонал аптеки з умовою збереженням всіх меблів. Особа, яка придбала це приміщення, втратила на нього право власності через борги. Новий власник порушив умови продажу і влаштував в аптеці магазин нижньої білизни.

Андрій Москаленко також зазначив: «Управління комунальної власності (УКВ) через порушення умов договору звернулось в суд. Перший суд УКВ виграло. Очікуємо, що всі судові розгляди буде завершено протягом півроку».

Заступник міського голови з питань розвитку також повідомив: «Що стосується аптеки на Грушевського, то у 2016 році аптека була продана ТзОВ «Аптека під Святим Миколаєм». З цим власником аптека проіснувала рік часу. Після того була закрита. І продана ними новій особі. Одразу, як новий власник почав роботи в приміщенні, на нього було накладено штраф і поставлено вимогу зберегти автентику. Після того власник віддав в оренду приміщення сьогоднішньому орендарю – магазину. За словами власника, ніхто з аптек не погодився орендувати. При облаштуванні магазину було встановлено кондиціонери і вивезено частину історичних меблів. Після нашого втручання – кондиціонери було демонтовано. І власника ще раз ознайомлено з нашою позицією – збереження автентики. Відтак дали тиждень часу на вирішення ситуації у форматі перемовин. Як перший результат – завтра меблі буде повернуто в управління охорони історичного середовища. Наша позиція – реставрація фасаду орендарем, а власник має повернути важливі елементи інтер’єру аптеки. Якщо в форматі перемовин ситуацію не буде вирішено, то через тиждень ми подаємо до суду»

Зі свого боку, ситуацію зі збереженням історичних аптек міста прокоментувала начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко: «Є велика спокуса в нового власника взяти все й переробити. Якщо вони не мають прибутку з цього приміщення, то вони завжди вигадують щось, щоб приміщення переробити під функцію, яка буде їм прибуткова. Хоча вихід є – зміна функціоналу аптеки можлива».

Лілія Онищенко також зазначила: «До прикладу, аптека Іонових – гарний зразок нової-старої функції. Там зафіксовано, що це є аптека, інтер’єри збережені, меблі відреставровані, функція не суперечить функціоналу. Вони зберегли чотири круглі медальйони на стінах, барельєфи, меблі (антресолі). Меблі, які там були, частково перероблені в радянські часи. Там було багато ремонтів. Тим не менше, мали бути збережені всі цінні елементи. Вхідні двері відреставровані».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів