У Добромилі на Львівщині вшанували пам’ять закатованих жертв НКВС

12:37 30 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Шахта імені Кароля стала останнім притулком в’язнів Перемишльської тюрми, мешканців округу Перемишля, Нижанкович, Добромиля в перші дні війни між Німеччиною та СРСР у червні 1941 року.

У неділю, 28 червня, в місті Добромиль Старосамбірського району Львівської області вшанували пам’ять жертв НКВС. Заходи розпочалися поминальною панахидою за жертвами НКВД під стінами колишньої тюрми НКВС у Добромилі.

Опісля учасники скорботних заходів пройшли пішою ходою до урочища Саліна, поклавши дорогою квіти до могили жертв НКВС у Добромильській тюрмі на міському цвинтарі. На верхній могилі учасники заходу поклали квіти та відбули поминальну панахиду.

Також біля пам’ятного знаку жертвам НКВС, що розташований на нижній могилі, відбувся мітинг-реквієм. У заходах узяла участь делегація з міста Львова у складі представників влади, депутатського корпусу та громадських організацій на чолі зі заступником голови Львівської обласної державної адміністрації Андрієм Корнатом.

Поселення Саліна розміщене поблизу Добромиля. До Другої світової війни там видобували сіль спочатку кустарним, а згодом шахтним способом. Сіль мала попит у Сілезії та Угорщині. Загалом працювали чотири шахти, три з яких діяли з XVII-XVIII століття, а четверта шахта імені інженера Коритовського, який її побудував, – з кінця XIX століття.

Шахта імені Кароля стала останнім притулком в’язнів Перемишльської тюрми, мешканців округу Перемишля, Нижанкович, Добромиля в перші дні війни між Німеччиною та Радянським Союзом, у червні 1941 року. На Саліні кати НКВС замордували та скинули у шахту понад 3 тисячі невинних людей. Із 1990-го року в останню неділю червня на Саліні проводяться поминальна панахида та мітинг-реквієм вшанування пам’яті жертв НКВС.

Про це повідомили сьогодні, 30 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі обласної державної адміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів