Син вихідців з заходу України, який став мером Нью-Йорка, дав оцінку Трампу

22:04 14 липня 2024 р.

Фото до новини

Едвард Коч — американський політик, юрист, кінокритик і телеведучий, якого три каденції поспіль обирали мером Нью-Йорка.

Про це розповів історик Микола Бандрівський, пише DailyLviv.com.

Батько і мама Едварда Коча народилися і виросли в селі Устечко, поблизу Заліщиків на Тернопільщині. А в часи Першої світової війни батьки Едварда Коча емігрували до США, де він і народився у 1924 році.

Вперше, Едвард Коч став мером Нью-Йорка у 1978 році і був його міським головою до 1989 року. Проаналізувавши міську господарку, Едвард Коч скоротив витрати на утримання своєї адміністрації та міських служб (тоді було звільнено близько 7 тисяч міських службовців), зменшив податки і  Йью-Йорк саме за його каденції почав процвітати: міський бюджет зріс майже вдвічі. Власне у ті роки Едвард Коч і став щасливим талісманом для усіх мешканців цього мегаполісу.

Він багатьох і чому був епатажною як для типового міського голови особою. Едвард Коч їздив на нью-йоркському метро, щоби спілкуватися з людьми, бо йому було важливо знати, що пересічний мешканець міста думає про його роботу.  Едвард Коч міг стати на вулиці і, подаючи руку для вітання, запитувати: "Як ваші справи..?" А ще Едвард Коч був доволі емоційним. Наприклад, відома його суперечка з Дональдом Трампом, яка тривала десятиліттями (одного разу в інтерв'ю Едвард Коч сказав: "Трамп — найнеприємніша людина, з якою мені довелось працювати за усі ці 12 років").

Про особисте життя Едварда Коча відомо небагато: його батько — Лейб Коч (або Кох), працював в театрі у Нью-Джерсі. А все своє життя Едвард Коч прожив неодруженим: не мав ні сім'ї, ні дітей.

Помер Едвард Коч 1 лютого 2013 року у нью-йоркському пресвітеріанському госпіталі. А похорон відбувся 4 лютого того ж року в синагозі на Мангетені, однак поховали Едварда Коча на християнському кладовищі біля храму Святої Трійці на Бродвеї. А на гранітній могильній плиті викарбувано напис, який ще за життя уклав сам Едвард Коч: "...Едвард Коч — міський голова міста Нью-Йорка. Він пишався своєю єврейською вірою. Він палко захищав Нью-Йорк. Він дуже любив свій народ. А найбільше він любив свою країну — Сполучені Штати Америки, в армії якої він служив в часи Другої світової війни".

Усе своє життя Едвард Коч зберігав особливий сентимент до української громади Нью-Йорка і до українства в цілому, добре пам'ятаючи, що його батьки були уродженцями того благословенного українського краю. Зокрема, Едвард Коч часто брав участь у зборах українських організацій, у тому числі  в роботі Українського Конгресового Комітету.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів