Сьогодні у Львові відкриють пам'ятник рятівнику Відня – Юрію Кульчицькому

09:16 22 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: pprosvita.at.ua

Про це повідомила прес-служба міської ради.

За її інформацією, сьогодні, 22 жовтня о 12.00 на площі Данила Галицького відкриють пам'ятник рятівнику Відня – вихідцю з Самбірщини Юрію Францу Кульчицькому. Причому участь у цій урочистості візьмуть, окрім міського голови Львова Андрія Садового, колишній Прем’єр-міністр, міністр з загальних питань Королівства Нідерландів Ян Петер Балкененде і Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Кломпенхаувер.

Прес-служба міської ради повідомляє також, що ініціатор встановлення пам’ятника Юрію Кульчицькому – кавова фабрика «Галка». А для тих, хто ще не чув про цього нашого земляка, розповідає:

«Саме галичанину Кульчицькому Європа завдячує своєю традицією споживання кави. Це, без перебільшення, великий українець, який врятував Відень від турецьких загарбників під час Віденської відсічі у 1683 році. Проте, шанована у Європі, постать Юрія-Франца Кульчицького, досі залишається маловідомою на теренах батьківщини.

Пам'ятний знак встановлений лише у рідному селі Кульчиці, що на Самбірщині. Але ж і у Львові є чималі традиції споживання кави. І саме Кульчицькому Львів завдячує справжньому кавовому буму. Тут його пам'ятають та вшановують. 

Відтак на площі Данила Галицького відбудеться урочисте відкриття пам’ятного знака Юрію-Францу Кульчицьку – українцю, який привив європейцям любов до кави. До відкриття пам'ятного знаку долучаться і спеціально запрошені високопосадові гості Євросоюзу.

Юрію-Францу Кульчицькому вдалось вийти з Відня, який був тоді в облозі османськими військами та зв'язатися з герцогом Лотаринзьким Карлом V, що пообіцяв допомогти у протистоянні нападникам. Завдяки цим відомостям міська рада Відня вирішила не здаватися турецькій армії, а продовжувати боротьбу.

Незадовго облогу було знято завдяки зусиллям австрійського війська та союзників на чолі з польським королем Яном ІІІ Собеським. А Юрій-Франц Кульчицький назавжди увійшов в історію, як видатний герой та рятівник Відня. 

За свої заслуги Ю. Кульчицький отримав щедру винагороду: всі турецькі запаси кави (близько 300 мішків). Галичанин, який знав технологію приготування напою, започаткував у Відні, а згодом і у Львові кавову традицію.

Спершу Кульчицький розносив каву на таці по вулицях міста, а згодом відкрив першу кав'ярню. Напій набув такої популярності серед віденців, що через деякий час у багатьох куточках міста почали діяти подібні заклади, а Кульчицький очолив окрему спільноту продавців кави. 

Австрійці пам'ятають і шанують українця, бо саме йому завдячують знаменитою на весь світ віденською кавою. Ще у 1862 р. одну з віденських вулиць було названо на честь Юрія-Франца Кульчицького – Kolschitzky-Gasse, а в 1885 р. на одному з наріжних будинків цієї вулиці було встановлено бронзову скульптуру українця.

Це одягнутий в турецький стрій козак-галичанин, який тримає тацю з невеличкими філіжанками кави. Також у Відні існує кав'ярня з промовистою назвою «Grand Cafe Zwirina zum Kolschitzky».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів