Неподалік Львова знайшли найзахідніше поселення трипільців (+відео)

20:15 15 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

На горі Жупан у Винниках спільно працюють українські й польські археологи.

«Сенсаційна знахідка поблизу Львова. Українські й польські археологи, котрі разом там ведуть розкопки, виявили два поселення, яким, за приблизними оцінками, – понад 5 тисяч років», – повідомили на телеканалі «Espreso.tv». Тележурналісти розповіли також:

У містечку Винники неподалік Львова вперше знайшли поселення трипільців, культура яких є давнішою за єгипетську цивілізацію. Сліди житла і могильники археологи уже назвали найзахіднішим кордоном трипільців взагалі. Їм більше 5 тисяч років. Під їхніми слідами знайшли ще давніший шар – поселення більш ранньої культури лійчастої кераміки.

На горі Жупан археологи почали розкопки ще у 80-х роках і тільки зараз відкрили сліди трипільського житла – це дерев’яний каркас, обмазаний глиною. Тут і посуд і сліди поселень. Археолог Дмитро розповів: «Камені, обмазка, які свідчать про те, що тут дійсно були люди, вони займались господарською діяльністю...». 

Хати трипільців були великі за розмірами, інколи навіть двоповерховими, мали свою ділянку для вогнища. Всі поселення будували спіраллю. Чому трипільці в певний період свого розвитку подались в гори – археологи лише припускають.

археолог Олександр Дяченко уточнив: «Можливо, це пов'язано з якоюсь складною військово-політичною ситуацією або радше були зміни в господарстві, менше уваги приділялось землеробству, а більше тваринництву». 

У трипільців існував ритуал – коли покидали домівки, спалювали все до останнього. І на горі Жупан мало б все замести попелом, та археологи на цьому ж місці знайшли ще давніший шар поселення. Трипільці побудували свої домівки на похованнях більш ранньої культури лійчастої кераміки.

Польський археолог Даріуш Круль розповів: «У тому викопі ми знайшли останки людські, і фрагменти поховань і ще ми натрапили на кременеву сокирку, що свідчить про поховання культур лійчастого посуду. Там була голова, а тут ми маємо фрагменти кісток стопи».

Лійчастою культурою зацікавились польські археологи, адже саме ці племена населяли центральну і північну Європу в часи енеоліту. В той час, коли зводили Вавилонську вежу, а в Єгипті тільки зароджувалась цивілізація, в Україні, Румунії і Молдові вже жили трипільці.

У часи енеоліту – а це три, а то і п’ять тисяч років тому їм належали найбільші поселення в Європі. Вони селились від Дніпра до Карпат, від Полісся до Чорного моря і Балканського півострова. Тепер їх знайшли неподалік від Львова.

Усі знайдені артефакти археологи передадуть до музеїв. Про це повідомили на сайті «Телеканалу новин «24».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів