На Личаківському військовому цвинтарі уже ексгумували останки 459 людей (фото)

19:10 21 червня 2023 р.

Фото до новини

Роботи виконують фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля». Від березня і на сьогодні вдалося віднайти останки 459 людей. З них 26 – періоду Першої світової війни, невелика частина – періоду Другої світової війни, і переважна більшість – повоєнного періоду.

Про це розповів під час брифінгу керівник Меморіально-пошукового центру Святослав Шеремета, пише Dailylviv.com.

Він наголосив, що під час досліджень виявили місця з багатошаровими похованнями, де були останки воїнів і Першої світової війни, і Другої світової війни та повоєнного періоду. Також були місця з одношаровими похованнями. 

фото: Андрій Андрух

«Коли ми розпочинали дослідження, то передбачали, що більшість поховань тут буде часів Першої світової війни. Але маємо зовсім іншу картину: більшість поховань - повоєнного періоду. До прикладу, на одному з поховань знайдено металеву таблицю з іменем капітана Вагіна та датою смерті – 1947 рік. Ми провели дослідження: у російських базах є дані про таку людину. Народився у Нижньому Тагілі. Був на війні, мав нагороди, далі вступив до Військової академії ім.Фрунзе та після її закінчення приїхав до Львова. А ми всі розуміємо, що міг робити випускник цієї академії на заході України у 1947 році. Також знайшли залишки військової форми і капітанських відзнак. Ймовірність, що віднайдені останки належать капітану Вагіну, – 99,9%», - зазначив Святослав Шеремета.

Нагадаємо, на території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут були поховані військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях того часу на наших теренах (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, «додаткове» поховання, коли прийшла до Львова.

фото: Андрій Андрух

«У міжвоєнні роки поховання часів Першої світової війни з цієї частини території переносили і робили це недобросовісно: радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів Першої світової війни, все знищила і почала проводити поховання поверх», - зазначила радниця міського голови з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

Святослав Шеремета додав, що біля орієнтовно 15-20% поховань виявлено залишки військової форми. «Серед інших знахідок – залишки гудзиків від форми чи білизни воїнів  австро-угорської та німецької армії. Також віднайдено 3 ідентифікаційні жетони воїнів армії австро-угорської імперії, хрести з поховань Першої світової війни, радянські надгробки. Знахідки будуть передані до музеїв», - зазначив Святослав Шеремета.

Роботи з ексгумації давніх поховань на цій ділянці планують закінчити в середині липня. Далі пошуковці перейдуть до дослідження та ексгумації поховань на центральній алеї Личаківського військового цвинтаря.

Усі знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля № 84 та № 85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс.

 Натомість, рештки з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігають у спеціальному депозитарії. Їх планують перенести на Голосківське кладовище.

«Личаківський військовий цвинтар внесений до переліку пам’яток історії. Пам’ятками, власне, є останки. І аби перенести їх на інший цвинтар, ми виготовляємо відповідну проєктну документацію. Її має погодити Львівська ОВА та Міністерство культури. Далі ми маємо отримати відповідний наказ від міністерства і зможемо приступити до перенесення останків на Голосківське кладовище», - зазначила Лілія Онищенко.

Додамо, роботи з ексгумації на Личаківському військовому цвинтарі проводять на підставі усіх необхідних дозволів та погоджень від органів місцевого самоврядування та Міністерства культури України.

У Львові на Личаківському військовому цвинтарі уже ексгумували останки 459 людей: більшість поховань - повоєнного періоду (відео)
У Львові на Личаківському військовому цвинтарі уже ексгумували останки 459 людей: більшість поховань - повоєнного періоду (відео)
У Львові на Личаківському військовому цвинтарі уже ексгумували останки 459 людей: більшість поховань - повоєнного періоду (відео)
У Львові на Личаківському військовому цвинтарі уже ексгумували останки 459 людей: більшість поховань - повоєнного періоду (відео)

фото і відео: Андрій Андрух



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів