На Львівщині вшанували розстріляних поляками українців

19:28 28 жовтня 2018 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У неділю, 28 жовтня, на Верецькому перевалі біля села Климець у Сколівському районі відбулися заходи, приурочені до 80-річчя проголошення незалежності Карпатської України та розстрілу карпатських січовиків, які її захищали.

Про це повідомили в прес-службі Львівської облдержадміністрації, де також розповіли: «Представники влади та громадськість поклали квіти до меморіалу січовиків Карпатської України. Опісля, відбулось скорботне віче».

«На меморіальному кладовищі Січовиків Карпатської України вже спочивають 22 Герої. 15 жовтня 2017 року урочисто відкрили Меморіальний комплекс полеглим січовикам Карпатської України», – поінформували також в облдержадміністрації.

«1939 році на землях Закарпаття Августином Волошином було проголошено Українську незалежну державу. Військовим органом Карпатської України була мілітарна організація «Карпатська Січ». Всередині березня 1939 року Угорщина продовжила окупацію Закарпаття. Найбільша битва розгорнулась 15 березня на Красному полі – рівнині, що лежала на правому березі Тиси поблизу Хуста. В цьому бою загинуло близько 230 січовиків», – розповіли також в облдержадміністрації.

«Як свідчать дослідження, частину захоплених в полон січовиків – вихідців з Галичини – угорці передали полякам. 17 березня 1939 року полонених колонами по 70-80 осіб привели на Верецький перевал. Наступного ранку, групами по 10-20 осіб, їх вели вздовж лінії кордону ліворуч і праворуч на півтора-два кілометри та розстрілювали в різних місцях», – повідомили також в облдержадміністрації.

«Загальна кількість січовиків, розстріляних на Верецькому перевалі, могла становити від 500 до 600 осіб. Такі дії поляків пояснюються тим, що більшість розстріляних на Верецькому перевалі галичан були членами і симпатиками ОУН, а отже – потенційними противниками польської окупаційної влади», – поінформували також в облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів