На Львівщині вшанували пам’ять борців за Незалежність України

13:01 23 травня 2024 р.

Фото до новини

Пам’ятний захід відбувся на Личаківському кладовищі.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Сьогодні, 23 травня, у День Героїв Львівщина вшановує пам'ять всіх українців, які пожертвували власним життям у боротьбі за свободу та незалежність України. Пам’ятний захід відбувся на Личаківському кладовищі. 

Представники влади, духовенство, родини загиблих військовослужбовців, громадськість вшанували пам’ять Героїв російсько-української війни на Марсовому полі, поклали квіти до Меморіалу УПА. Опісля присутні вирушили на поле почесних поховань №67, де спочивають Герої Небесної Сотні, а також поле поховань №76. 

«У якому місті чи селі України ви б не були, знайдіть час, щоб вклонитися тим, завдяки найбільшій пожертві кого ми маємо країну. Якщо не можете зробити це фізично, помоліться, згадайте їхні історії. А разом з тим, наш обовʼязок – задуматись, що кожен з нас повинен зробити персонально для того, аби у нашої держави було завтра. 

Лицарі Київської Русі, козаки Гетьманської Доби, гайдамаки, опришки, січові стрільці, вояки Армії УНР, УГА, ОУН, УПА, Герої Небесної Сотні, Герої АТО, ООС, Герої російсько-української війни, яка зараз триває. Памʼятаємо про всіх українських Героїв.

Їхні вчинки назавжди записані в історію нашої держави. Їхні імена назавжди у наших серцях», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. 

Читайте також: Цієї суботи на Личакові молитимуться за всіх полеглих захисників України

Про цей день в історії: 

Ідея свята виникла у міжвоєнні роки в середовищі українських націоналістів, аби гідно вшанувати пам’ять борців, які відстоювали незалежність та вільний вибір України. Дату 23 травня обрали з огляду на те, що 23 та 25 травня вбили лідерів українського визвольного руху Євгена Коновальця та Симона Петлюру. Також у травні за суперечливих обставин у Києві загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення активно відзначали учасники визвольного руху та українці в діаспорі. Вперше офіційно його запровадили постановою II Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові.

Після 1991 року традиція відзначення Дня Героїв почала відроджуватися, передусім у на заході України. Особливої актуальності воно набуває в наш час, адже з 2014 року українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави у війні з російською федерацією. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів