На Львівщині вшанували головного командира УПА (відео, оновлено)

12:45 12 вересня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

У селищі Красне відбулося громадське віче.

На Львівщині вшанували пам'ять останнього головнокомандувача УПА – генерал-хорунжого Василя Кука.  Біля меморіалу «Борцям за волю України», розташованому на його малій батьківщині – в селі Красне Буського району – відбулося громадське віче та молебень.

Покласти квіти до могили Василя Кука прибули представники обласної влади, ветеранських організацій, «Пласту» та небайдужі люди. Як зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка, важко повірити, що на плечі одної людини може випасти такий великий тягар. Адже окрім посади головнокомандувача УПА Василь Кук був головою Проводу ОУН в Україні та головою Генерального секретаріату Української головної визвольної ради.

Олег Синютка наголосив: «Сьогодні можна впевнено сказати, що якби не боротьба УПА, не було б шестидесятників, та не було б відновлення 1991 року незалежності України. Вони в лісах і криївках гордо тримали честь української держави».

Своєю чергою, заступник голови спілки офіцерів України Євген Лопаков повідомив: «Маленький на зріст, але який великий українець народився на цій землі в Красному. Він керував всією українською повстанською армією. Останній найбільший бій з енкаведистами відбувся під керівництвом Василя Кука. І він вийшов із нього живим та вивів більшість своїх хлопців. Коли вороги схопили генерала, розстріляти їм було його мало. Вони вирішили його відпустити та оббрехати, аби товариші його відріклися. Але цього не сталося, бо Василь Кук не став оправдовуватися від тієї брехні, а своїм життям продовжував стверджувати свою вірність».

Про це повідомили сьогодні, 12 вересня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua». Натомість у прес-службі Львівської обласної державної адміністрації нагали в понеділок, що Василь Кук народився 11 січня 1913 року в містечку Красне (нині – селище в Буського району Львівщини). Зокрема був членом Проводу ОУН, очолював його організаційну референтуру, а навесні 1941 року – Центральний штаб похідних груп ОУН для переходу в східні області України й на Кубань.

У червні 1941 року керував провідною похідною групою, яка організувала 30 червня у Львові Народні Збори, на яких було проголошено Акт відновлення Української Держави. Зі 1947 року був заступником Романа Шухевича на всіх посадах, а після його загибелі 5 березня 1950 р. Василя Кука було обрано головою Проводу ОУН в Україні, головним командиром УПА та головою Генерального секретаріату Української Головної Визвольної Ради.

Останні роки свого життя провів у Києві, де й помер 9 вересня 2007 року. Проте поховали Василя Кука на його малій батьківщині – в селищі Красне, де 12 вересня 2010 року урочисто відкрили пам’ятник йому.

5 січня 2013 року у Винниках назвали на честь Василя Кука вулицю. У місті Дніпро також є вулиця Василя Кука. 19 лютого 2016 року його ім’я й прізвище були надані й одному з провулків Житомира.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів