На Львівщині пом’янули загиблих під час Другої світової війни

18:30 24 лютого 2019 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У неділю, 24 лютого, відбулися скорботні заходи біля Меморіалу жертвам цивільного населення загиблих під час Другої світової війни у 1944 році в Гуті-Пеняцькій.

Про це повідомили в прес-службі Львівської облдержадміністрації, де також розповіли: «Пам'ять невинно убієнного мирного населення вшанували голова Львівської ОДА Олег Синютка, представник Міністерства закордонних справ України у Львові В’ячеслав Войнаровський, представники польської громади Львівщини, гості з Польщі, жителі навколишніх населених пунктів. У межах заходів провели екуменічну панахиду та громадське віче».

Зокрема, Олег Синютка заявив: «Ми сьогодні перебуваємо на місці великої трагедії не лише мешканців Гути-Пеняцької. Ми сьогодні перебуваємо на місці великої трагедії усіх поляків та усіх українців, тому що ніколи ніхто і ніде не може виправдати злочини проти людей, проти людства. Чи знаємо ми імена тих, хто спричинився до цього злочину? Так, знаємо. Це – фашизм та комунізм, який 75 років тому панував на українській та польській землях. І ці людиноненависницькі ідеології  налаштовували  два народи одне проти одного та хотіли знищити нашу віру.

Голова Львівської ОДА також зазначив: «Мені дуже прикро, що через 75 років звучать звинувачення у сторону українців. Вини нашого народу у цьому немає. Якщо є вина певних людей у тій трагедії, яка сталася у Гуті-Пеняцькій, то я би дуже просив, щоб завжди слідували тим словам, які проголосили владики  наших християнських церков - католицької , греко-католицької та православної: «Прощаємо і просимо прощення». Ця формула є найкращою, щоб пам’ятати про ті сторінки історії, які були; навчитися від них та найголовніше – ніколи їх не повторити».

Олег Синютка також нагадав: «Позавчора було приємно спостерігати кожному українцю, поляку та європейцю , як спільно Президенти України, Польщі та Литви демонстрували наше спільне майбутнє в єдиній Європі. Я переконаний, що сьогодні кожен поляк сьогодні усвідомлює, що багато і багато десятків тисяч українців зі зброєю у руках за тисячу кілометрів від Гути-Пеняцької захищають не лише Україну, але й увесь цивілізований світ від того, щоб на наших землях не повторилася подібна трагедія. Тож давайте прощати та просити прощення. У поляків та українців є велика спільна історія і ця історія обов’язково буде в великій любові і великій вірі українців, поляків та усіх, хто живе на наших землях».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів