Львів’яни вшанували жертв Голокосту (відео)

19:36 27 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службах облдержадміністрації й обласної та міської рад, сьогодні, 27 січня, у найбільшому місті на заході України відбулися жалобні заходи із вшанування пам’яті жертв Голокосту.


Відео: tvzikua

Зокрема, у прес-службі облдержадміністрації повідомили у вівторок «Щоденному Львову», що в жалобному мітингу та міжконфесійному спільному молебні взяли участь керівництво обласної та міської влади, представники львівських єврейських організацій, мешканці міста. Вони поклали квіти та вінки до пам’ятника жертвам Львівського ґетто та вшанували загиблих хвилиною мовчання. У повідомленні також зазначено:

«Під час виступу заступник голови Львівської ОДА Юрій Підлісний зазначив, що сьогодні в багатьох містах Європи та світу згадують жертв невинно убієнних у трагедії Голокосту: «Ми повинні зробити все можливе, щоб у 21 столітті не повторилися ті жахіття, які були пережиті народами у минулому столітті. Не можна знищувати людину лише через те, що вона належить до іншої нації чи релігіїї. Це неприпустимо».

 Жалобні заходи пройшли також в «Долині смерті» на території колишнього Янівського концтабору. Крім того, сьогодні заплановано провести круглий стіл «Пам’ятати минуле заради майбутнього» в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи.

Нагадаємо, за ініціативою Ізраїлю, США та інших держав 1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла резолюцію, в якій постановила, що 27 січня – Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту буде відзначатися щорічно».

Своєю чергою, у прес-службі обласної ради повідомили сьогодні, 27 січня, «Щоденному Львову»: «Керівництво Львівської області та міста Львова, депутати обласної ради, діячі культури та громадськість вшанували у Львові пам’ять мільйонів євреїв, що були жорстоко знищені тоталітарним режимом під час Другої світової війни». У повідомленні також зазначено:

«Зокрема, громадськість вшанувала хвилиною мовчання замордованих нацистами євреїв, запалила свічки та поклала квіти до пам’ятника жертвам Львівського гетто, де також відбулась міжконфесійна поминальна молитва. Величезною людською трагедією насильницьке знищення єврейської нації назвав Ярослав Качмарик, голова бюджетної комісії Львівської обласної ради. Він також сказав: «Коли гине одна людина, це горе для родичів та близьких, але коли гинуть цілі сім’ї, коли гинуть мільйони людей – це трагедія народу.Трагізм єврейського народу перегукується з важкими випробуваннями, які випали на долю українців. Тому біль, який відчуває кожен єврей, зрозумілий кожному українцю».

Також голова комісії наголосив на тому, що Голокост повинен завжди служити всім народам моторошним нагадуванням та застереженням від повторення подібного. Своєю чергою, директор Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є» Ада Діанова зауважила: «Моє покоління народжене вже після трагедії Голокосту, однак мученицька смерть наших батьків і дідів болить нам і досі».

Представниця єврейської громади Львова наголосила, що знову дві держави – Україна й Ізраїль, переживають нелегкі часи: «Сьогодні мої дві Батьківщини знову змушені боротись за своє право на державність та незалежність. Протея вірю, що ми вистоїмо». Жахливими спогадами про нелюдські вбивства чоловіків, жінок і навіть дітей єврейського народу ділились ті, кому вдалось вижити під час цього масового переслідування і нищення євреїв.

Словами вдячності сьогодні єврейська громада згадала і праведників світу – неєвреїв, які ризикували власним життям, аби під час Голокосту врятувати життя євреям. Також за душі мільйонів невинно замордованих євреїв молились і в Долині смерті Янівського концтабору.

У програмі вшанування пам’яті жертв Голокосту також заплановано проведення круглого столу «Пам’ятати минуле заради майбутнього», який розпочнеться о 13.30 у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи, що на вул. акад. Богомольця, 6. Увечері у Львівській обласній філармонії відбудеться пам’ятний концерт-реквієм.

Жалобні заходи із вшанування жертв Голокосту у Львові відбулись за ініціативи та організації Міжнародного центру «Голокост» ім. доктора А. Шварца, Львівської обласної благодійної організації «Бней-Бріт «Леополіс» ім. Е. Домбергера та Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є» за сприяння Почесного консульства Держави Ізраїль у Львові.

Довідково:

За ініціативою Ізраїлю, США, Росії та ряду інших держав 1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла резолюцію, в якій постановила, що 27 січня – Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту буде відзначатися щорічно.

Саме цей день був обраний днем пам'яті, тому що 27 січня 1945 р. було звільнено перший, найбільший з німецьких концтаборів Аушвіц (Освенцим), розташований за 70 кілометрів від Кракова. Загалом у гітлерівських таборах було знищено понад 6 мільйонів євреїв».

Натомість у прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 27 січня, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні у Львові вшановують пам’ять жертв Голокосту. Об 11:00 відбувся жалобний мітинг та міжконфесійний молебень біля пам’ятника жертвам Львівського гетто та в «Долині смерті» на території колишнього Янівського концтабору. Зокрема, міський голова Львова Андрій Садовий зазначив:

«Ми з вами пережили трагічне двадцяте століття. Вбивали тисячами, катували, знущались. Сьогодні ми згадуємо тих євреїв, які невинно були убитими через те, що вони євреї. Це велика трагедія для усіх людей доброї волі, для Львова.

Сьогодні я згадав книжку «Мандрівка крізь ілюзії», яку написав Курт Левін, син останнього львівського равина, який був закатований під час війни нацистами. В цій книжці він розказує про тяжкі роки, він вижив, він врятувався і завдяки, в тому числі, і Митрополиту Андрею Шептицькому та його брату Климентію, які рятували сотні і сотні євреїв.

У важкі часи ми завжди об’єднувались і завжди були разом проти нелюдів, проти людей, у яких нема нічого святого. Сьогодні ми також разом, коли бачимо біль наших братів на сході нашої держави, коли вбивають українців, безневинних українців, коли вбивають людей різних національностей – це велика трагедія.

Якби ми добре знали нашу історію, то робили б усе можливе, щоб біда й лихоліття не повторювались. Тут, поруч, через дорогу, ми почали будувати новий музей у Львові присвячений жертвам терору, нацистського, комуністичного терору, і безперечно, що велика частина експозиції буде присвячена найтрагічнішим сторінкам історії нашого міста.

Я дякую всім, хто прийшов сьогодні сюди вклонитись, покласти квіти і вшанувати наших львів’ян, які безневинно були убиті. Вічна їм пам'ять. 

Натомість заступник посла держави Ізраїль в Україні Іцхак Кармель Каган зазначив:

«Тяжко виразити словами ті відчуття, які ми переживаємо. Євреї того покоління, люди, які не бачили ні дідусів, ні бабусь. Коли живеш у тій країні, де це не відбулось, можливо, ти не так тяжко відчуваєш ту трагедію, ту глибину того нещастя, повний провал у всіх людських цінностях, який відбувся на цій землі.

Коли 40 років назад я потрапив в Ізраїль, я зміг глибоко усвідомити, що відбулось, я дійшов висновку, що це нещастя і лише Бог може зрозуміти, як все це відбулось. Висновки, які ми в Ізраїлі почерпнули з Голокосту, –це те, що варто сподіватись на себе, треба вірити, треба продовжувати жити. Слава Богу в нас є наша держава, яка може нас захистити і яку ми намагаємось оберігати. Я бажаю, щоб у ці тяжкі часи Україна змогла мобілізуватись та змогла за себе постояти».

Своєю чергою, глава єврейського Фонду з культурних зв`язків, Почесний Консул держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков наголосив:

«Є такі події у житті, які викликають жах, огиду та скорботу. Одна з цих подій – Голокост. Коли були знівельовані усі моральні та людські цінності. Масштаб цієї події приголомшує – більше 6 мільйонів євреїв, українців, поляків, білорусів було знищено. 

У цей день я не можу не згадати таких людей, як праведників світу в Україні – їх 2472 людини. Ці мужні люди рятували, ховали євреїв у своїх домівках, ризикуючи своїм життям, життям своїх дітей, вони їх рятували від гетто, від концтаборів, від Бабиного Яру.

У цей великий день проходять меморіальні заходи у містах, містечках, люди шанують пам'ять і думають про те, що це не повинно повторитись. Ми повинні пам’ятати про це, тому що без минулого немає майбутнього.

Я хочу, щоб ми передавали наступним поколінням не тільки досвід, не тільки наукові знання, я хочу, щоб ми розповідали про таке страшне явище як Голокост. Я хочу, щоб кожен з нас вирішив для себе, що він може зробити, щоб такі страшні слова, як нацизм, тероризм, Голокост залишились лише словами у підручниках історії».

Також сьогодні о 13.30 відбувся круглий стіл «Пам’ятати минуле заради майбутнього» в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи (вул. Акад. Богомольця, 6). О 19.00 год у Львівській обласній філармонії (вул. Чайковського, 7) відбудеться пам’ятний концерт-реквієм за жертвами Голокосту.

Організаторами заходів вшанування є Міжнародний центр «Голокост» ім. доктора А. Шварца, Львівська обласна благодійна організація «Бней-Бріт «Леополіс» ім. Е. Домбергера, Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед-Ар’є», за сприяння Львівської обласної державної адміністрації та Почесного консульства Держави Ізраїль у Львові». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів