Британець презентуватиме у Львові виставку «Листи Юзефи: витяг із забуття»

11:28 3 травня 2018 р.

Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору» на проспекті Чорновола, 45г у Львові

Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору» на проспекті Чорновола, 45г у Львові
Фото: tvoemisto.tv

У п’ятницю, 18 травня, британський науковець Майкл Деніел Сагатіс презентуватиме у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» на проспекті Чорновола, 45г у Львові виставку «Листи Юзефи: витяг із забуття».

Про це повідомили сьогодні, 3 травня, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Виставка «Листи Юзефи: витяг із забуття» – це 25 листів Юзефи Буйдо, колишньої громадянки Другої Польської республіки, яку в 1940 році радянська влада депортувала на територію Казахстану як соціально небезпечну. Листи адресовані трьом донькам Юзефи, у яких заслана описувала умови свого життя, відчуття та емоції від розлуки з домом».

«Експозиція представляє оригінали листів разом з перекладами на українську, англійську та польську мови (мова оригіналів листів – польський діалект). Листи Юзефи – унікальні артефакти, свідки індивідуального та сімейного досвіду виживання в умовах тоталітарного режиму та соціальної ізоляції, що широко застосовував державний терор», – поінформували також у міськраді.

«У 2017-2018 роках виставка експонувалась в Музеї жертв геноциду у Вільнюсі, в «Shoah Cellar Museum» у Будапешті й Казахському національно-культурному центрі в Актобе. Автор концепції виставки та дизайнер – Майкл Деніел Сагатіс зі Сполученого королівства Великої Британії та Ірландії, народився у місті Ніт в Уельсі в родині польсько-литовсько- ірландського походження. Він – правнук Юзефи Буйдо, онук її доньки Ванди, що разом з родиною переїхала до Великої Британії у 1946 році. Закінчив у 2000 році історико-філософський факультет Лондонського університету-коледжу («University College London – London's Global University»). Провідними темами дослідження науковця є література як історичне джерело, досліджував історію радянських репресій часів сталінізму, історію ГУЛАГу та російську літературу ХІХ-ХХ століть», – розповіли також у міськраді.

«18 травня о 12.00 розпочнеться прес-брифінг та екскурсія виставкою для представників медіа від автора проекту Майкла Деніела Сагатіса, який розповість про історію знахідки листів та їх дослідження, а о 17.00 – дискусія навколо тем «Репресивна політика радянської влади стосовно цивільного населення (1930 1950-ті роки)», «Проблема національного розмаїття в Україні і особливості історичного минулого», «Епістолярні джерела для вивчення та переосмислення минулого?», «Механізми переосмислення травми минулого, котра «живе» сьогодні у вигляді досвіду минулих поколінь», – повідомили також у прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів