23 листопада у Львівській філармонії – Панахида за померлими під час Голодомору

13:22 19 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: Львівська обласна філармонія

У неділю, 23 листопада, у Львівській обласній філармонії прозвучить Панахида Євгена Станковича за померлими під час Голодомору.

Ольга Максим’як із відділу реклами та маркетингу Львівської філармонії повідомили сьогодні, 19 листопада, «Щоденному Львову»: 

«У неділю, 23 листопада у Львівській обласній філармонії прозвучить Панахида за померлими з голоду Євгена Станковича. Виконання цього твору присвячено пам'яті жертв однієї з найбільших трагедій XX століття – Голодомору.

Є речі, які неможливо висловити нічим окрім музики. І хоч Панахида за померлими з голоду, яку видатний український композитор Євген Станкович написав у 1992 році для симфонічного оркестру, двох мішаних хорів, читця і народного голосу, містить словесний текст Дмитра Павличка, жодним словом неможливо описати ту духовну силу, яку в собі несе цей твір.

У чому таємниця цієї музики? Чому так часто слухачі не стримують сліз, слухаючи Панахиду, але водночас виходять із зали з тим відчуттям умиротворення, який буває після літургії?

В одному творі Станкович зумів втілити неможливе: одночасно передати невимовний біль мільйонів людей, зворушити душу настільки, що віднімає мову, але водночас дати надію, нагадати і показати – світло нікуди не зникає. Євген Станкович не ставить собі за ціль створити музику, яка б відповідала усім церковним канонам – адже у творі є симфонічний оркестр, читець, народний голос… Назва «Панахида» в цьому творі має вищий, духовний, метафізичний зміст.

Панахида за померлими з голоду Євгена Станковича прозвучить у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії, Галицького академічного камерного хору, Камерного хору «Глорія», Львівського муніципального хору «Гомін», хору студентів Львівського державного музичного училища ім. С. Людкевича, солістів Оксани Мухи, Володимира Рибчука та читця Олега Батова. Диригуватиме Володимир Сивохіп. Генеральний директор Львівської філармонії, диригент-постановник заходу Володимир Сивохіп, зазначає:

«Панахида за померлими з голоду» – один із найкращих творів Євгена Станковича. Твір вдруге прозвучить у Львові, хоча  багато виконувався у світі. Наше втілення цього сакрального твору – це цілісне, наскрізне пережиття тих жахливих днів нашого народу і усвідомлення відповідальності перед нашими минулими і прийдешніми поколіннями».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів