Зроблений значний крок до розбудови нової децентралізованої генерації. Що дозволили

19:25 26 червня 2024 р.

Фото до новини

Україна в цьому аспекті є преміальним ринком.

Про це інформує Укренерго, пише DailyLviv.com.  

НКРЕКП дозволило «Укренерго» купувати допоміжні послуги на строк до 5-ти років. Це допоможе інвесторам в розподілену генерацію знаходити кошти для її побудови.

Сьогодні був зроблений значний крок до розбудови нової сучасної децентралізованої генерації. Національний регулятор (НКРЕКП) дозволив «Укренерго» укладати договори на надання допоміжних послуг терміном до 5-ти років.  

Допоміжні послуги – це готовність електростанції до зміни потужності виробництва за командою диспетчера. Таким чином забезпечується стабільність роботи енергосистеми. «Укренерго», як оператор системи передачі, укладає відповідний договір та купує цю послугу у компаній-виробників електроенергії.

Читайте також: Львівобленерго оновило графіки погодинних вимкнень. Зелених клітинок стало менше

До сьогодні такі договори можна було укладати максимум на 1 рік, і електростанція мала почати надавати послугу одразу після укладання контракту. Тобто інвестор мав спочатку побудувати новий об’єкт генерації, а потім  щороку переукладати договір на надання послуги. Це значно ускладнювало прорахунок окупності проєктів з побудови нових потужностей та негативно впливало на їхню інвестиційну привабливість.  

За новими правилами, які сьогодні затвердила НКРЕКП, інвестор може укладати з «Укренерго» контракт на продаж допоміжних послуг терміном до 5 років з відстрочкою надання такої послуги до 3-х. Це дозволить компаніям отримати кредити в банках під цей договір та побудувати потужності, попит на які вже гарантовано.

«Середньорічні ціни на допоміжні послуги у більшості країн Європи говорять про те, що Україна в цьому аспекті є преміальним ринком. І буде ним, очевидно, залишатися ще певний час. Якщо, для прикладу, в Німеччині, Франції, Польщі ціни на доппослуги коливають від 2 до 11,5 євро за мегават, то в Україні вони складають – від 8 до 25 євро за мегават різного типу резервів. І такою ситуація буде залишатися певний час. Тож ця інвестиція буде вигідною для бізнесу», - зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Він підкреслив, що «Укренерго» буде готове провести перший аукціон із закупівлі допоміжних послуг за новими правилами у найкоротші терміни.

Читайте також: Скільки заробляють голова правління «Укренерго» Кудрицький і енергетики, які цілодобово ремонтують підстанції

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів