Збиткові ЛКП вигідні групі осіб, які мають можливість робити через них незаконні оборудки,– юрист

20:22 13 серпня 2020 р.

Фото до новини

У Львові заявили про необхідність громадського контролю над діяльністю львівських комунальних підприємств. ЛКП мусять приносити прибуток, а не бути збитковими. А дві третини підприємств пропонують ліквідувати як такі, що відстоюють інтереси великого бізнесу і завдають шкоду економіці міста.


Відео: Львівський пресклуб

Про це на засіданні "Кому потрібні зайві комунальні підприємства у Львові і скільки вони коштують львів'янам?" у Пресклубі сказав правовий експерт Ярослав Жукровський, пише DailyLviv.

Він нагадав, що за статтею 143 Конституції України комунальні підприємства належать громаді, а не Львівській міській раді. Відтак, громадяни можуть як створювати комунальні підприємства, так і ліквідовувати збиткові. Більш того, саме територіальні громади здійснюють контроль над діяльністю комунальних підприємств, тому приховування точних даних про діяльність ЛКП з боку міської влади є грубим порушенням закону:

- Контроль здійснюють як громадяни, так і представницькі органи місцевої влади. У мене питання до місцевих рад: а що ви зробили для контролю за діяльністю цих комунальних підприємств? Чому кожного разу, коли починається передвиборча компанія, відбуваються розмови про аудит, які ініціюють представники різних фракцій? А що ви робите до цього часу? Чому досі цього аудиту ніхто не провів, навіть критеріїв не розробили?

Ярослав Жукровський зазначив, що більшість комунальних підприємств нині є збитковими, однак міська влада воліє не закривати їх, а виплачувати дотації з міського бюджету, тобто - витрачати на ці потреби кошти львів’ян. На думку юриста, це свідчить про те, що збиткові ЛКП вигідні певній групі осіб, які мають можливість робити через них різноманітні незаконні оборудки:

- Закритість даних - ознака введення і виведення коштів через ці підприємства, тоді як місія комунальних підприємств – заробляти гроші для міста, працювати в прибуток. Для прикладу, ми маємо у Львові комунальне підприємство, яке займається державною реєстрацією,  на ділі - займалось «чорною» реєстрацією. Вважаю, що у Львові потрібно ліквідувати близько 2/3 комунальних підприємств, які покликані обслуговувати великий бізнес і займатись рейдерством.

Правовий експерт упевнений, що комунальні підприємства повинні конкурувати на рівні із приватними, тільки тоді вони будуть намагатися працювати в прибуток, а не чекати дотації від міста:

- Я не розумію, чому прибирати вулиці можуть лише комунальники, а не приватні фірми? І мене вражає, що транспортні ЛКП плачуться про збитки, тоді як всі знають, що транспортна галузь – найбільш прибуткова? Не можете впоратись самі – дайте зелене світло приватним бізнесменам. 

Члени громад, наголошує Жукровський, повинні безпосередньо вливати і контролювати діяльність ЛКП. Тільки так можна навести порядок у цій сфері.

- Кожне з підприємств мусить систематично оприлюднювати точні цифри про свою діяльність. Це не особисте бажання, не примха, а вимога закону. Але поки люди не змусять їх це робити – не будуть, – підсумував Ярослав Жукровський.

Додамо, зайві та неефективні: у Львові назвали 15 комунальних підприємств, діяльність яких варто припинити (відео).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів