З чого виготовляють варену ковбасу

21:09 26 травня 2021 р.

Фото до новини

Варена ковбаса – продукт, що відносять до категорії дієтичних, він підходить людям різних вікових груп. У раціоні тих, хто не відмовляється від м’яса, такий продукт займає почесне місце: на бутерброді, з макаронами чи пюре, як компонент салатів

Варена ковбаса – продукт, що відносять до категорії дієтичних, він підходить людям різних вікових груп. У раціоні тих, хто не відмовляється від м’яса, такий продукт займає почесне місце: на бутерброді, з макаронами чи пюре, як компонент салатів та інших страв. Тому закономірно, що багатьох прихильників здорового харчування турбує питання про склад ковбасної продукції. Ця інформація має міститися на упаковці.

Фарш для вареної ковбаси зазвичай виготовляють зі свинини, яловичини, телятини та м’яса птиці. А щоб готовий виріб набув належного вигляду та смаку, додають сіль, питну воду, сухе молоко, яєчний меланж, спеції, стабілізатори. Усі інгредієнти допущені державним або технічним стандартом чи ISO й використовуються у пропорціях, які відповідають конкретному сорту ковбаси, як, наприклад «Лікарська» або «Молочна». Оболонка ковбасного батона може бути натуральною або штучною, що не псує смак м’ясного продукту, проте впливає на строк його придатності. Подовжити термін допомагає вакуумна упаковка.

Великий попит призвів до появи широкого ряду товару з назвами, що передбачають приємний смак та незаперечну користь. Та чи всі вироби безпечні? Відповідальність за якість лежить не лише на виробнику, а й значною мірою на продавцеві. Тому надійніше купити варену ковбасу https://foodex24.com/category/varenye-kolbasy в онлайн-магазині з доставкою. Працюючи в такому форматі, Foodex24 з великою ретельністю формує свій асортимент.

Яке м’ясо потрапляє до ковбаси

Після обробки туші тварини м’ясо сортують, щоб у ковбасний фарш потрапило таке, що відповідає рецептурі за стандартом:

  1. Яловичина жилована вищого ґатунку – це м’язова частина стегна, спини, лопатки та попереку без залишків жиру й з’єднувальних тканин. У м’ясі першого сорту, що беруть з усієї туші, її може бути до 6%.
  2. Свинина жирна – містить у м’язових тканинах до 60% жиру, в напівжирній його лише 20–30%.
  3. Філе куряче жиловане – грудка без плівки та кілю, що визнана цінним дієтичним м’ясом, багатим на білок, мікроелементи, вітаміни. Також це може бути м’якуш стегнової частини.
  4. Індичатина – низькокалорійний продукт, який швидко засвоюється організмом, не викликає алергії, має багатий і корисний хімічний склад.

Усі ці види м’яса можуть знаходитися у різних пропорціях, однак у якісній ковбасі вищого та першого ґатунку повинні займати основний відсоток у складі фаршу.

Навіщо у вареній ковбасі яйця, молоко, вода та мускатний горіх

Фарш потребує різноманітних домішок з ряду причин. Зокрема, сіль та спеції надають смаку й аромату, сухе молоко ущільнює структуру готового виробу, збагачує білками. Яйця (або меланж) роблять фарш клейким та пружним, підвищують поживність.

Щоб сира маса стала однорідною, а готовий продукт соковитим і м’яким, додають воду. Її кількість залежить від властивостей м’яса.

Не варто боятися у складі ковбаси білкових стабілізаторів, вони відіграють зв’язувальну функцію й часто виготовлені з натуральної сировини.

Ізоаскорбат натрію (Е316) – речовина, що зберігає колір м’яса та є антиоксидантом, міститься у цукровому буряку й тростині, кукурудзі, овочах і цитрусових.

Глутамат натрію (E621) – підсилювач смаку, це сіль глутамінової кислоти – однієї з важливих амінокислот, що виробляє людський організм. У природі зустрічається в морепродуктах, грибах, сої. В органічній ковбасній продукції його функцію виконує екстракт дріжджів.

Якісна варена ковбаса – це збалансований склад, що виявляється у високій поживності, приємному смаку та безпечності.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів