Як побудувати промислову сонячну електростанцію під «зелений тариф»

10:03 15 вересня 2020 р.

Фото до новини

Завдяки програмі «зелений тариф», впровадженої державою, в Україні стрімко розвивається будівництво комерційних сонячних систем.

Цей вид бізнесу є доволі вигідним та окупним, тому набирає обертів серед юридичних осіб різного напрямку діяльності. Головна вимога до станцій – вироблення потужності від 30 кВт і більше. Окрім цього, підприємство зацікавлено у продажу всієї електроенергії в загальну енергомережу. Це сприяє швидкій окупності вкладених інвестицій (в середньому до 5 років) та стабільності майбутнього заробітку.

1

Етапи будівництва промислових сонячних електростанцій

Інвестування в українську енергетику, безумовно, не може здійснюватись без наочного плану. Так, шлях до зведення альтернативного джерела енергії в промислових масштабах складається з кількох основних кроків. 

  • Реєстрація юридичної особи. На першому етапі варто оформити компанію, через яку буде здійснюватись виробництво електричної енергії. У разі існування фірми, що вже діє, можна додати до статуту вид діяльності «виробництво і продаж електроенергії». Процедура державної реєстрації займає 1-2 тижні, тому паралельно доцільно почати пошук земельної ділянки під будівництво. 
  • Легалізація прав на землю. Ділянка для розміщення установки, що генерує енергію, має бути з цільовим призначенням «землі енергетики». У разі наявності ділянки з іншим цільовим призначенням, перед реалізацією проекту його потрібно змінити.
  • Розробка техніко-економічного обґрунтування (ТЕО). Етап передбачає вибір необхідного обладнання та підготування розрахунків щодо будівництва сонячної електростанції. Послуги по розробленню ТЕО надають спеціалізовані організації, де можна замовити мережеві сонячні електростанції під ключ. Вони детально викладають інформацію по майбутньому об’єкту з урахуванням чинного законодавства, обґрунтовують розміщення енергосистеми, визначають заплановану потужність тощо.
  • Розробка проектної документації здійснюється відповідними установами на підставі технічного завдання, плану та містобудівних норм.
  • Будівництво станції. В процесі зведення конструкції з отримання альтернативного джерела енергії необхідно подати відповідну декларацію до ДАБК (Державного архітектурно-будівельного контролю). Окрім того, варто повідомити органи місцевого самоврядування та пожежної безпеки про початок будівельних робіт. Після цього можна приступати безпосередньо до будівництва.

Як оформити мережеву сонячну електростанцію

Після зведення енергоконструкції, потрібно під’єднати її до лінії електропередачі. З цією метою подається відповідний пакет документів до Національної комісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Якщо підключення не вимагає припинення подачі електрики споживачам, воно здійснюється протягом 5 днів. В інших випадках – на протязі 10 днів. 

2

Наступним кроком після завершення будівництва є отримання сертифікату ДАСК про готовність сонячної електростанції до експлуатації. Одночасно з цим оформлюють ліцензію на виробництво електрики. Документ потрібен для під'єднання до «зеленого тарифу» з метою отримання майбутніх прибутків. 

Впровадити бізнес-ідею у життя – завдання складне, проте цілком реальне. Для реалізації проекту від початку до кінця потрібна допомога фахівців з великим досвідом, таких як компанія «Вема-захід». Виконавець у стислі терміни (4-5 місяців) здатен втілити план з урахуванням побажань та можливостей клієнта. В спектр його задач входять:

  • проектування промислових (мережевих) електростанцій;
  • визначення оптимального варіанта підключення;
  • налагодження систем електропостачання;
  • встановлення конструкцій з метою отримання енергії;
  • обслуговування електроустановок;
  • зведення сонячних електростанцій під ключ;
  • під’єднання «зеленого тарифу»;
  • допомога й супровід до моменту отримання дивідендів.

Найкращим доказом прибутковості від реалізації державної програми є велика кількість промислових сонячних станцій, що має тенденцію зростати з кожним роком. Отже, правильний підхід, чіткий план та грамотне проектування гарантують створення міцної платформи для додаткового заробітку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів