Виготовляти ракети «Кинджал» Росії допомагають фірми зі США, Німеччини, Великобританії, Польщі, Литви, Латвії

14:05 27 жовтня 2023 р.

Фото до новини

А зароблені на крові українців мільйони директор конструкторського бюро-виробника "Кинджалів" Сєргєй Пітіков передає своїй доньці у Швецію.

Про це розповів The insider, пише DailyLviv.com.

Після початку повномасштабного вторгнення більшість російських оборонних виробництв потрапила під західні санкції, але підрядники підприємств, що випускають «Кинджал» — найнебезпечнішу з керованих російських ракет, що застосовуються у війні з Україною, досі уникають європейських санкцій, що дозволяє їм як ні в чому не було імпортувати необхідні для роботи товари безпосередньо з різних країн ЄС. При цьому сім'я директора "Конструкторського бюро машинобудування", що виробляє "Кинджали", влаштувалася в Європі.

Під час війни «Ростех» наростив виробництво «Кинджалів». Це надзвукова ракета створена на основі «Іскандера», збити її складніше за інші керовані ракети (так, принаймні, заявляють виробники). Один «Кинджал» коштує російському бюджету $10 млн (приблизно 50 тисяч середніх російських пенсій).

І "Іскандери", і "Кинджали" виробляє корпорація "Конструкторське бюро машинобудування" (АТ "НВК "КБМ") з Коломни. Воно належить до холдингу «Високоточні комплекси» держкорпорації «Ростех». Очолює КБМ Сєргєй Пітіков. Йому 64 роки, майже все життя він працював на бюро ще з радянських часів.

Після того, як продукція, розроблена його бюро, почала вбивати тисячі мирних жителів України, Пітіков не звільнився. Ймовірно, змиритися з цими подіями йому допомогла непогана зарплата – понад 30 млн. рублів на рік. (У звичайних працівників підприємства зарплати в десятки разів менші: так, монтажнику пропонують від 50 тисяч на місяць до вирахування податків, слюсарю-збиральнику – від 60 тисяч, а оператору верстатів – від 70 тисяч.)

Як з'ясував The Insider, дочка та онуки головного російського виробника ракет живуть у Швеції, яка зараз вступає до НАТО. 2021 року Майя Пітікова навіть купила будинок у маленькому містечку Рюдсгорд недалеко від Мальме за приблизно пів мільйона євро. Згідно зі шведськими реєстрами (у Швеції доходи всіх мешканців публічні) сумарний річний дохід її та її партнера доволі скромний - близько 80 тисяч євро на рік. Без допомоги рідних, кредиту чи накопичень за попередні роки, дозволити собі таку нерухомість навряд чи можна. До того ж, минулого року Майя придбала ще й автомобіль Tesla Model 3 Standard Range Plus вартістю, що дорівнює її річному доходу.

У розмові з The Insider Майя Пітікова заявила, що «путінський режим веде злочинну, криваву, безглузду війну», але від інших коментарів відмовилася: «Я не готова брати участь у розмові, яка спочатку була спрямована проти мого батька».

На Заході у Сергія Пітікова не лише сім'я, але й постачальники: з-за кордону підрядники виробника «Кинджалів» одержують необхідні для виробництва компоненти. The Insider вже писав про американські мікросхеми від Texas Instruments, Analog Devices та Altera, які використовують в «Кинджалах». Наразі з'ясувалося, що московське ТОВ «ЕТС Електронікс», створене у 2021 році, ввозить мікросхеми цих виробників через китайську компанію ETC Electronics Limited.

Формальний засновник «ЕТС Електронікс» – 38-річна Катерина Кулаковська. Як з'ясував The Insider, це співробітниця підрозділу "Мікрона", що належить "Ростеху". Фірма «ЕТС Електронікс» під час війни брала участь у форумі «Армія-2022», отримавши диплом від міністра оборони Сєргєя Шойгу. Але під санкції Євросоюзу наразі не потрапила.

Завозять необхідні для виробництва «Кинджалів» товари і з Європи. Так, згідно зі сайтом держзакупівель, камери тепла та холоду виробництва «Espec» НВК «КБМ» отримує від московського ТОВ «Остек-Тест». Ця фірма навіть під час війни, як свідчать дані ImportGenius, продовжила імпортувати обладнання Espec з Польщі. Відправником була компанія Intertrans Sp. z o.o. з міста Седльце (польська влада вже звернула на неї увагу).

Особливо багато постачання йде з Німеччини. Так, токарні верстати НВК "КБМ" постачало ТОВ "KEB-Рус". Це партнер німецької компанії KEB, авторизований постачальник компонентів та розробник систем управління для технологічних процесів та обладнання на їх основі. Під час війни KEB-Рус імпортує, наприклад, кабелі з Німеччини.

Постачальник НВК "КБМ" рушничних свердл та інших інструментів виробника Sandvik - ТОВ "Мир станочника". А отримує продукцію Sandvik цей російський оборонний підрядник від IR-Logistik GMBH з Берліна. Наприклад, у січні цього року було здійснено постачання змінних робочих інструментів.

Розробником «мізків» для «Кинджалів» називають також НДІЕП, що входить у «Ростех» (Науково-дослідний інститут електронних приладів). Його підрядник — АТ «Радіант-ЕК». "Радіант-ЕК" продовжує імпорт під час війни: імпортує з Німеччини котушки та стрічки для захисного пакування електронних компонентів (відправник - Advantek Gmbh).

Засвітилися у постачаннях й інші країни Європи. Так, наприклад, ще одна російська фірма, яка відзначилася на держконтрактах і у НДІЕП, і НПК «КБМ», — ТОВ «Сонатек». Вона пропонує «сучасне вимірювальне та металообробне обладнання від провідних світових виробників». Європейські торговельні контрагенти «Сонатека» - UAB Breitto (Литва), Baltic Shipping Agency LTD Sp. z o.o. (Польща), UAB „CUST LT“ (Литва), Hermis Ekspo SIA (Латвія), Groupe D'Investissement Financier SA (Бельгія), Aberlink Ltd (Великобританія) та ін.

Нагадаємо, що у травні 2023 року система ППО Patriot збила першу гіперзвукову російську ракету "Кинджал" - офіційно.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів