«Відкриття неба» над Львовом наразі можна оцінювати лише як декларацію про наміри, – експерт (відео)

14:34 3 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: 5.ua

Директор консалтингової компанії «Інвест-Експерт» Віктор Медвідь вважає, що, «в принципі, непоганий варіант, коли держчиновники заявляють про відкритість, що вони готові розвивати співпрацю і т.д., але поки що це можна оцінювати як декларацію про наміри щось покращити».

Україна нібито дозволила будь-які польоти з будь-яких країн в односторонньому порядку. Подібний документ не позбавляє Україну від необхідності узгоджувати маршрути і, до того ж, викликає питання, наскільки доцільні такі нововведення в зв'язку із тією ситуацією, що склалася на сході країни.

Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський повідомив, що львівський аеропорт відкрили для всіх авіаперевізників у форматі «відкрите небо». За його словами, тепер будь-який авіаперевізник, отримавши дозвіл від своєї державіаслужби, зможе літати в аеропот «Львів». Крім того, міністерство продовжуватиме наполягати на підписанні договору про спільний авіапростір з Євросоюзом.

Детальніше про «відкрите небо» у Львові в ефірі радіостанції «Голос Столиці» розповів директор консалтингової компанії «Інвест-Експерт» Віктор Медвідь:

– Парафування документу про приєднання України до «відкритого неба» пройшло ще 28 листопада 2013 року.

– Його підписання було заплановане на березень минулого року, але так і не відбулося. Які причини?

– Безумовно, протекціонізм з боку різних країн своїх територій. Кожна захищає свою територію і намагається розвивати свій транспорт. Тому природно, що ринок виробництва літаків певної країни не пускає інших виробників, так само і літаки – лобіюються інтереси, щоб літали саме свої літаки.

– Що таке «відкрите небо»?

– Те що сказав міністр, це не зовсім договір про «відкрите небо», тому що під договором по «відкритому небу» мається на увазі трохи інший документ, який ратифікований Україною давним давно. Це просто співзвучна назва документу, функція його трохи інша, вона передбачає превентивні заходи проти агресії, проти розвитку військового озброєння і т.д. А то що заявив міністр, це не договір про «відкрите небо», і навіть не принцип «відкритого неба». Суть заяв Андрія Пивоварського зводиться до того, що регламенти та дозвільна документація Україні дозволяють практично завжди узгодження у двох точках маршрутів. Мова йде про те, що Україна нібито дозволила будь-які польоти з будь-яких країн в односторонньому порядку. Тобто такий нормативний документ зроблений, але наскільки це правильно? Я вважаю, що Україна в даному випадку перейшла із однієї крайності в іншу – або все повністю зарегульоване або все відкрито. Але в даному випадку, на тлі сьогоднішньої військово-політичної ситуації, чи правильно відкривати Львів для будь-яких літаків, з РФ наприклад.

– Існують же квоти на польоти між країнами. Договір «відкритого неба» не скасовує їх?

– Ні, звичайно, ніхто нічого не скасує. І в даному випадку, навіть в словах міністра є розбіжності, тому що є певні маршрути, наприклад Туреччина-Львів, які вже здійснюють польоти, все одно на цей час не можна подати рейс і отже погоджувати так чи інакше доведеться. Тому я оцінюю відповідну заяву як передчасну.

Так ця заява поки що тільки слова?

– Можна сказати, що це намір. В принципі, непоганий варіант, коли держчиновники заявляють про відкритість, що вони готові розвивати співпрацю і т.д., але поки що це можна оцінювати як декларацію про наміри щось покращити.

Як інформував «ЩЛ», міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський повідомив у четвер під час брифінгу в Кабміні: «Сьогодні ми відкриваємо аеропорт «Львів» для всіх перевізників на основі двосторонніх договорів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів