Уся Україна збиратиме гроші для "Газпрому"

08:53 4 листопада 2013 р.

На нараді у прем'єр-міністра Миколи Азарова сьогодні, 4 листопада, планується розглянути можливість збільшення статутного фонду "Нафтогазу" шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

"Нафтогаз" має вже сьогодні вирішити проблему боргів перед «Газпромом». Таке повідомив журналістам міністр енергетики. Едуард Ставицький пояснив: на те, щоб домовитись із Москвою, дав Євгену Бакуліну дві доби. І цей час спливає сьогодні ввечері.

Раніше заступник голови «Газпрому» Валєрій Голубєв заявив, Росія вже із грудня запровадить для України передоплату за блакитне паливо, у разі, якщо Київ не погасить заборгованість. А голова російської компанії-монополіста Олексій Міллер повідомив: Україна винна майже 900 мільйонів доларів і попередив про можливе застосування через це для України схеми: спочатку гроші, а потім - товар. 

У «Нафтогазі» наявність боргів жодним чином не коментують. Про це повідомив "5 канал".

Раніше віце-прем'єр України Юрій Бойко заявив, що у разі формального підходу Росії до вирішення газових питань з Україною Київ залишає за собою право відповісти російській стороні тим же.

"Якщо буде такий формальний підхід з боку російських колег, ми залишаємо за собою право таким же чином використовувати контракт тільки на закупівлю, і вся повнота відповідальності за транзит газу до Європи з боку російського Газпрому буде покладена тільки на них. Ми вже їм плече своє не підставимо, тому що якщо буде формальний підхід з їхнього боку, такий же формальний підхід буде й з нашого боку також," - підкреслив він.

Крім того, Бойко заявив, що уряд України та НАК "Нафтогаз України" в цілому виконали завдання Віктора Януковича щодо істотного зменшення обсягів закупівлі газу за контрактом, укладеним екс-прем'єром Юлією Тимошенко в 2009 році.

На нараді у прем'єр-міністра Миколи Азарова сьогодні, 4 листопада 2013 р., планується розглянути можливість збільшення статутного фонду "Нафтогазу" шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на власне джерело.

"Протягом усього тижня "Нафтогаз" чекав надходження коштів від ряду великих споживачів. Але прийшла лише частина грошей. Одночасно велися переговори з "Газпромом" про реструктуризацію заборгованості. Але російські колеги не пішли на поступки. Тому в понеділок буде ініційовано питання випуску ОВДП", - повідомило джерело.

Офіційно в Кабміні, Міненерго і "Нафтогазі" цю тему не коментують.

Нагадаємо, у п'ятницю міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький відвідав Москву, де зустрівся з главою міненерго Росії Алєксандром Новаком. І хоча офіційною темою переговорів стало обговорення питань електроенергетики в рамках 44-го засідання електроенергетичної ради країн СНД, сторони не могли не торкнутися реструктуризації боргів НАК "Нафтогаз України" перед "Газпромом".

Зустріч не дала результатів. За підсумками переговорів Ставицький лише висловив сподівання, що сторонам вдасться досягти взаєморозуміння. Однак про це він говорив майже увесь минулий тиждень. Ще в середу міністр заявляв, що питання буде вирішено "сьогодні-завтра". А в суботу в коментарі "5 каналу" Едуард Ставицький пообіцяв це зробити вже в понеділок 4 листопада.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів