«Укренерго» в суді вимагає від рф компенсації за загарбане в Криму

21:01 15 серпня 2024 р.

Фото до новини

Міжнародний трибунал ухвалив рішення на користь НЕК «Укренерго» щодо юрисдикції розгляду позовів компанії проти російської федерації за незаконно експропрійовані енергетичні активи та інвестиції в Криму.

Про це повідомило ПАТ НЕК «Укренерго», пише DailyLviv.com. 5 серпня в Парижі на засіданні трибуналу, призначеного для розгляду справи Постійною палатою третейського суду, було прийнято рішення на користь НЕК «Укренерго». Більшість заперечень російської федерації щодо юрисдикції арбітражного суду було відхилено. Суд постановив, що будь-які інші заперечення можуть бути розглянуті лише разом з обґрунтованістю позову "Укренерго". У підсумку арбітражний суд заслухає та ухвалить рішення за позовами "Укренерго", поданими в 2019 році проти російської федерації, в яких "Укренерго" вимагає компенсацію ​за незаконно експропрійовані енергетичні активи та інвестиції в Криму.

"Укренерго" також вимагає відшкодування збитків за інші порушення Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом російської федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій 1998 року.

Оскаржити юрисдикцію міжнародного трибуналу росіяни намагалися в аналогічній справі Ощадбанку проти росії за активи українського банку в анексованому Криму. І тоді українській стороні вдалося довести правомірність юрисдикції лише через апеляцію. Тому рішення, ухвалене судом щодо нашої справи, є надзвичайно важливим для подальших можливостей захисту інтересів НЕК «Укренерго» та доведення процесу до остаточного рішення на користь компанії.

«Укренерго» розпочало цей міжнародний процес 6 років тому. Це напружена, тривала та виснажлива юридична битва, яка потребувала 2 років нашої підготовки й тривала в арбітражному провадженні під керівництвом Постійної палати третейського суду з листопада 2020 року. На відміну від інших подібних судових процесів українських компаній проти російської держави, росіяни активно відстоюють цю справу. На слуханнях у Парижі у вересні 2023 року були присутні представники генпрокуратури російської федерації.

Арбітрам знадобилося 11 місяців, щоб проаналізувати аргументи сторін і винести своє рішення щодо юрисдикції. Далі ППТС визначить процесуальний календар наступних засідань, під час яких відбуватиметься розгляд справи по суті. «Укренерго» готується до наступних етапів тривалого і виснажливого спору. Але, врешті-решт, агресор до останньої копійки заплатить за збитки, заподіяні українській енергосистемі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів