Україна віддалася спекулянту

23:26 12 листопада 2013 р.

Фото до новини

Видання Financial Times повідомило про те, що державні облігації України на номінальну суму в 5 млрд доларів, що відповідає близько 20% українського зовнішнього боргу, придбав американський інвестиційний фонд Franklin Templeton.

Суперечки про те, який кредитор врятував Україну від банкрутства, не припинялися впродовж кількох місяців, пише Едуард Штайнер на сторінках Die Welt. І ось у понеділок видання Financial Times повідомило про те, що державні облігації України на номінальну суму в 5 млрд доларів, що відповідає близько 20% українського зовнішнього боргу, придбав американський інвестиційний фонд Franklin Templeton.

Новина, як йдеться далі, стала справжньою сенсацією в Україні, адже раніше було зовсім невідомо, чому МВФ, який врятував країну від банкрутства на початку кризи, несподівано припинив свою допомогу і хто замість нього давав гроші, якими, між іншим, погашався кредит перед тим же самим МВФ.

Тепер же, зазначає видання, нарешті стало зрозуміло, хто стоїть за купівлею. До того ж ця звістка підкріплює інформація про те, що штаб-квартиру фонду Franklin Templeton в Каліфорнії з неофіційним візитом відвідав перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов. Цілком можливо, зазначає видання, вони давали гарантії кредитору.

Взагалі, продовжує Штайнер, у Franklin Templeton є достатньо великий досвід кредитування проблемних країн. Так, напередодні кризи в єврозоні фонд придбав боргові зобов'язання Ірландії - майже 10% держоблігацій Ірландії на 6 млрд доларів - і після надання Дубліну допомоги з боку Євросоюзу і МВФ американці отримали великий прибуток. Також інвестиції фонду окупалися в Південній Кореї та Угорщини.

Проте українська угода, зазначає Die Welt, набагато більш ризикована. Економіка цієї країни є вкрай слабкою, з великим бюджетним дефіцитом і негативним сальдо, яке швидко спустошує валютні резерви центробанку країни.

Експерти, підкреслює Die Welt, вважають, що Franklin Templeton, купуючи українські держоблігації, керувався очікуванням, що Україна наприкінці листопада укладе угоду про асоціацію з ЄС і отримає необхідну стабілізаційну допомогу. Інші експерти, зі свого боку, вважають, що фонд сподівається на те, що МВФ незабаром знову надасть підтримку Україні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів