Україна не продовжуватиме транзитну угоду з Газпромом

14:38 18 липня 2024 р.

Фото до новини

НАК "Нафтогаз України" не продовжуватиме угоду про транзит російського газу, зараз іде пошук альтернативних рішень для підтримки роботи української газотранспортної системи.

Про це в інтерв'ю виданню "Ліга.net" заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, пише DailyLviv.com.

 

"Я можу чітко вам сказати, що Нафтогаз не продовжуватиме транзитну угоду з компанією "Газпром". Перемовини ми не ведемо і не плануємо вести", - сказав Чернишов.

За його словами, транзитом через Україну зараз проходить тільки 4% від усієї потреби європейських країн у газі.

 

Водночас очільник Нафтогазу вважає, що газотранспортна система є одним із ключових активів України, адже може забезпечити суттєвий об'єм транспортування газу. Крім того, Україна забезпечена газосховищами й має потенційний доступ до ринків збуту.

 

"Ми не маємо права зупинити цю систему. Бо якщо ми зупинимо її, європейський ринок за кілька років переорієнтується на інших постачальників", - вважає Чернишов.

 

Він повідомив, що зараз Нафтогаз переказує понад 1 млрд доларів на рік ОГТСУ, щоб підтримувати роботу газотранспортної системи.

 

"Насправді ми шукаємо альтернативні рішення. Наприклад, на нас виходили бізнеси із Азербайджану. Зокрема, компанія Socar. Але зараз поки немає готового рішення. І про це рано говорити", - додав Чернишов.

 

Як повідомлялося, чинний контракт на транзит російського газу через Україну діє до кінця 2024 року. Після цього Україна не має наміру продовжувати домовленості щодо транзиту.

 

Європейська комісія не має наміру долучатися до будь-яких переговорів з Росією для продовження транзиту російського газу до європейських країн через ГТС України, натомість вживатиме всіх необхідних заходів для подальшої відмови від російського газу. Покупці російського трубопровідного газу у Центральній Європі, що залишилися, працюють над альтернативним імпортом.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів