Чия Нафтуся? У Трускавці вимагають повернути свердловини від приватників у комунальну власність (відео)

21:27 19 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Постанова Трускавецької міської ради про вирішення цього питання є ще від 9 листопада 2017 року. Проте – на папері. А в реальному житті вона не діє.


Відео: Львівський пресклуб

Закритий верхній бювет і жалюгідний стан нижнього. Порушення законодавства і відсутність програми розвитку й збереження гідромінеральної бази. Такими нині є наслідки поганого господарювання місцевої влади, пише Dailylviv.

Ігор Кісак, кандидат на голову Трускавецької ОТГ, упевнений, що всі проблеми почались відтоді, як цінні трускавецькі джерела віддали у користування приватним бізнесменам.

- Ще в 1990-ті роки тут господарював ПрАТ Трускавецькурорт», і сумні наслідки ми бачимо, – сказав він на пресконференції «Збереження і розвиток гідромінеральної бази – основа становлення м. Трускавець як курорту міжнародного рівня» у Львівському пресклубі. – Віднедавна діяльність з експлуатації Трускавецького родовища мінеральних вод здійснює ТзОВ   «Трускавецькі лікувальні води», створене тим же «Трускавецькурортом». І воно далеке від рентабельності. Тільки половина санаторно-курортних закладів уклали з ним договори. Два бювети і вся матеріально-технічна база  - у жалюгідному стані, але за підтримки міста підприємство продовжує отримувати зиск з цього бізнесу, абсолютно не дбаючи про надра.

До слова, за даними ресурсу opendatabot.ua, ТзОВ «Трускавецькі лікувальні води» належить чотирьом власникам з м. Києва.

Ігор Кісак зазначив, що нині Трускавецька міська рада порушує ст. 10 «Кодексу України про надра» і ст.42 «Закону України про курорти», оскільки не дбає про стан водних родовищ і не має наміру повертати їх громаді.

- Надра повинні належати людям – це закон. А ми бачимо, що бізнесмени роблять на цьому великі гроші, які виводяться в офшори, а в розвиток курорту нічого вкладати не хочуть. Якщо повернеться контроль над лікувальними водами, місто відразу це відчує.     

Він також наголосив, що з огляду на несприятливий бізнес-клімат інвестори не хочуть вкладати кошти у Трускавець.

- Але я говорив з багатьма зацікавленими людьми і дійшов такого висновку: при зміні місцевої влади і новій стратегії господарювання сюди готові інвестувати близько 50 млн доларів. Трускавець не може занепасти, допоки тут тече безцінна «Нафтуся». Але ж бачимо, що міський голова та його команда, витративши величезні кошти, не розв’язали жодної     стратегічної проблеми. Вони не зробили базової речі – програми збереження і розвитку гідромінеральної бази, – зазначив він.     

Про необхідність міської програми «Гідрогеологічні дослідження та розвиток гідромінеральної бази курорту», до речі, говорили ще 2017 року. І Трускавецька міськрада навіть прийняла постанову про її розроблення і втілення у життя.

- Але минуло три роки, а віз і досі там, – зазначив Роман Бучкович, голова фракції політичної партії «Конгрес українських націоналістів» у Трускавецькій міській раді, кандидат у депутати міськради Трускавецької ОТГ. – З огляду на адміністративну реформу, тепер потрібна буде нова програма, адже ОТГ змінилася. Хочу наголосити, що в цій самій постанові від 9 листопада 2017 року є вимога розглянути питання про передачу майна свердловин до комунального підприємства «Трускавецька міська гідрогеологічна режимна експлуаттаційна станція». А ще – оприлюднити на офіційному сайті міської ради відомості про власників і користувачів природних ресурсів на території Трускавця. Але цього нічого не зробили, надра і далі перебувають в руках приватників.     

За словами Романа Бучковича, надрокористувач, якому ще 1999 року видали дозвіл на господарювання, виявився «не зовсім порядним».

- Ми володіємо документами, які свідчать,  що надрокористувача час від часу позбавляли дозволу на діяльність. Але органи місцевого самоврядування йшли назустрі надрокористувачу, прикриваючи його, – заявив він.     

Роман Бучкович також наголосив, що були непоодинокі випадки, коли підприємство не допускало до джерел інспекторів державних служб. Але попри те – якимось чином воно і далі працює!

Окрім того, ще однією серйозною проблемою у Трускавці вважають хаотичні забудови, які становлять серйозну безпеку для лікувальних вод.

Василь Дяків, доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології Львівського національного університету імені Івана Франка, наголосив, що будь-які будівельні роботи можна проводити на відстані, не меншій 250 м:

- Адже середовище довкола надр надзвичайно вразливе до будь-яких чинників, – пояснив він. – Але ми бачимо, що будівництво ведуть навіть у першій санітарній зоні, за 40 м від свердловин. Для приладу, готель «Жива Роса» розташовано із порушенням технічних правил. Якщо стічні води потраплять до цінного джерела – вода стане непридатною для лікування. На жаль, цей факт ігнорують, видаючи дозволи на будівництво. Місто не має узгодженого перспективного плану розвитку Трускавця, в якому би рахували всі моменти: як бачить громада, влада, надрокористувач розвиток курорту.  Як буде розвиватися курорт у найближчі роки і у далекій перспективі, щоб забезпечити високу якість води? Не можна чіпати природного ландшафту. Слід винести за межі ділянки мінеральних вод будь-які потенційні джерела  забруднення – це найперше, про що має думати керівництво курортного міста.          
Ігор Винниченко, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, спеціаліст з розвитку туризму та курортології, зазначив, що перспективну програму, принаймні, керівництво громади мусить розробляти обов’язково у тісній праці із науковцями.

- Трускавець – це курорт міжнародного значення із понад 200-річною історією. Важливо провести ретельну експертизу надр і  скористатися досвідом відомих курортів світу у розвитку цього міста, - підкреслив він.     

Учасники пресконференції висловили сподівання, що після виборів 25 жовтня новообрана влада зуміє повернути надра громаді і зробить так, щоб у курортному місті був порядок замість хаосу, який ставить під загрозу найбільшу цінність Трускавця – цілющі мінеральні води.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів