У шести дерев'яних церквах на Львівщині змонтують протипожежну сигналізацію й блискавкозахист. Де саме

09:36 20 серпня 2021 р.

Комарно. Михайлівська церква (1754 р.)

Комарно. Михайлівська церква (1754 р.)

19 серпня комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської облради погодила надання з бюджету області коштів, необхідних для виготовлення проєктно-кошторисної документації та встановлення систем протипожежної сигналізації й блискавкозахисту у шести об’єктах сакральної дерев’яної архітектури.

Про це інформує пресслужба ЛОР, пише Dailylviv.com.

«Улітку температура повітря підвищується, дерев’яні церкви під загрозою займання. І це реальна проблема, - пояснив голова комісії Іван Щурко Він зазначив, що фінансування на системи захисту в бюджеті передбачене, але є певні юридичні моменти, які ще потребують додаткових рішень».

Оснащення однієї пам’ятки дерев’яної архітектури системою протипожежної сигналізації та блискавкозахисту коштуватиме близько 200 тис. грн.

«На сьогодні такі системи встановлено у 54 дерев’яних церквах. У деяких є системи, які не функціонують належним чином, бо громади не уклали угод на обслуговування з постачальниками. Цього року є потреба у встановленні систем протипожежної сигналізації в шести дерев’яних спорудах: у Глинянах,  Відниках, Дмитровичах, Комарно, Черепині, Вовкові», - розповів начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини обласної державної адміністрації Василь Петрик.

Члени депутатської комісії доручили  департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації підготувати перелік дерев’яних церков, котрі найбільше потребують фінансування для встановлення протипожежного обладнання та подати документ на розгляд депутатів під час  найближчого сесійного засідання Львівської обласної ради.

«Позаяк на Львівщині понад пів тисячі об’єктів сакральної дерев’яної архітектури, ми започаткуємо системну роботу, з’ясовуємо, які обладнані чинними системами пожежної сигналізації та блискавкозахисту, а які цього потребують. Треба провести комплексну інвентаризацію та скласти повний перелік усіх споруд.

Це завдання буде обов’язковим в обласній програмі «Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області»  на 2022 рік. Ми, як профільна комісія, запропонуємо виділити  з бюджету наступного року  кошти, необхідні на виготовлення документів, закупівлю та  монтаж систем протипожежної безпеки для ще десяти дерев’яних церков нашого регіону», - підсумував Іван Щурко

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів