У Рава-Руському лісгоспі на Львівщині крали все

16:53 27 серпня 2024 р.

Фото до новини

Було відкрито чотири кримінальні провадження.

Криптоферма та крадіжки електроенергії, захоплення землі, колосальні оборудки з паливом, незаконне використання техніки — колись у Рава-Руському лісгоспі крали буквально на всьому. Тепер філія “Рава-Руське лісове господарство” оговтується після численних зловживань з боку старої команди керівників. Про це розповідають Ліси України, пише DailyLviv.com.

Останній директор Вадим Сорока тривалий час намагався розгрібати спадок банди «попередників». Було відкрито чотири кримінальні провадження, але не всі люди здатні довго витримувати погрози та залякування. Дехто психологічно ламається.

Сьогодні у філії новий керівник — Тарас Чіхрак, лісівник з понад 30-річним стажем. Він закінчив Національний лісотехнічний університет України, працював помічником лісничого, головним лісничим (20 років) у різних лісництвах на Львівщині. У 2016 році перейшов працювати у “Рава-Руське лісове господарство”.

«Наша філія пережила непрості часи. Більшість звичайних працівників нічого не знала про ті діяння, що відбувалися, лише кілька наближених людей. Мене звільнили з посади головного лісничого через те, що я відмовився брати участь у корупційних діяннях при відведенні лісосік. Після відновлення мене знову звільнили, створюючи максимально некомфортні умови праці», — ділиться Тарас Чіхрак.

За словами Тараса, звичайні лісівники готові працювати чесно. Але старе керівництво, спираючись на потужну підтримку в судових структурах, намагається взяти реванш. «Деякі раніше звільнені посадовці, які могли бути причетні до оборудок, поновилися через суд. Тому я одразу провів розмову з колективом. Якщо помічу, що хтось під тиском намагається нелегально вивезти деревину чи буде причетним до інших корупційних правопорушень — я одразу повідомлю в департамент безпеки», — розповідає директор.

Тарас Чіхрак каже, що максимально допомагає роботі правоохоронців. Філії вдалося відсудити 1,10 га землі, яку здавали в довгострокове користування і використовували не за призначенням. Триває боротьба за ще одну ділянку, яку попередники забудували будинками.

На відміну від того, що відбувалося в лісгоспі, філія залучає ФОПів на роботи із лісозаготівлі через відкриті торги. «Потроху створюється конкурентний ринок. Переходимо до рівномірного використання ресурсу, щоб не допускати залишків. Відповідно, філія не відстає від планових показників з реалізації, яка зараз складає 6-7 тис. кубометрів деревини на місяць», — каже Чіхрак.

У цьому році філія отримала 4 протипожежні модулі та одну нову пожежну машину замість старого УАЗа, який уже не підлягає ремонту. Нарешті кожне лісництво обладнане протипожежним інвентарем та мотопомпами. Тож у цьому році не сталося жодного займання безпосередньо в лісі — лише оперативно гасили палаючий сухостій.

Проте залишається велика потреба у транспортних засобах для майстрів лісу. З 12 лісництв автомобіль для патрулювання є лише в одному. Працівникам доводиться їздити на власному транспорті, тому вже на наступний рік в інвестиційний план вписують потребу в автомобілях та мотоциклах.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів