У пайку військовослужбовця буде більше м'яса

20:58 21 вересня 2020 р.

Фото до новини

Почнуть запровадження сухого пайка для разового прийому їжі.

Розширену лінійку поліпшених раціонів сухого пайка нового зразка на базі так званої 10-ї норми презентували в оборонному відомстві. Розрахований на разові прийоми їжі військовослужбовцями, новий пайок містить низку переваг порівняно зі старою версією.

Про це повідомляє Урядовий портал, пишє DailyLviv

Серед переваг оновленої версії - розширення до 24-ох раціонів, замість доволі одноманітних страв із попереднього сухпайка, збільшений вміст м’яса та реторт-пакети, сучасніші та, за відгуками військовослужбовців, зручніші у використанні, ніж жерстяні банки.

Наразі представлено два з 24-ох раціонів, до яких входять 100 грамів м’ясної консерви, 60 грамів паштету, 280 грамів основної страви (як приклад - гречка з овочами та свининою), до якої включено 50 грамів м’яса, галетне печиво, стік меду, кава та чай. Кожного з цих раціонів цілком достатньо для повноцінного разового прийому їжі військовослужбовцями в умовах виконання завдань.

На даний момент в ЗСУ два види сухих пайків - 15-та норма, введена у 2016-му році, і застаріла 10-та норма, є добовими.  Тому на порядку денному зараз - запровадження сухого пайка для разового прийому їжі.

"Моделюємо стандартну ситуацію: групі військовослужбовців треба виїхати з пункту постійної дислокації військової частини або з позицій на передовій в зоні проведення ООС для виконання завдання. Гарячий сніданок вони, наприклад, можуть спожити перед виїздом, а  після приїзду - вечерю. У такому разі постає питання, чим їх годувати в обід, коли вони будуть у дорозі або виконувати завдання?" - прокоментував заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення  Головного управління супроводження матеріального забезпечення ЗС України, полковник Олександр Хмиз.

Він зазначив, що якщо видати таким військовослужбовцям сухі пайки, розраховані на добове харчування, існуючим порядком це автоматично позбавляє їх права на гаряче харчування вечерею та сніданком наступного дня. "Але у нашому пріоритеті є саме гаряче харчування. У таких ситуаціях нам стає у пригоді сухий пайок проміжного харчування, розрахований на разовий прийом їжі. Таким чином військовослужбовці не втрачають права на гаряче харчування", - пояснив полковник Олександр Хмиз.

Нагадаємо, сухі пайки залишаються виключно допоміжною формою харчування особового складу ЗСУ. Основні харчові потреби Збройних Сил забезпечує “гаряче харчування” - тобто їжа повноцінного гарячого приготування зі сніданком, обідом та вечерею, першою та другою стравами, десертами, фруктами тощо. Така форма харчування є пріоритетною як у пункті постійної дислокації частин (тобто, у тилу), так і на передових позиціях в районі проведення ООС.

З-поміж двох видів сухих пайків найліпший ...гарячий.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів