У Львові зросла до чотирьох гривень вартість проїзду в маршрутних автобусах (оновлено)

17:34 8 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Lvivpost.net

За словами начальника юридичного управління міськради Гелени Пайонкевич, львів’яни платитимуть за проїзд у маршрутних автобусах на гривню більше з 15 травня.

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив тариф на послуги з перевезень пасажирів у міському автомобільному транспорті  у розмірі 4 грн. 

Як зазначила начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич, новий тариф вступить у дію з 15 травня за умови, що до цього часу відповідне рішення виконкому буде оприлюднене у засобах масової інформації. Дослівно ж вона сказала з цього приводу: «Рішення вступає в силу не раніше від дня опублікування. Але у рішенні вказана дата 15 травня. Тобто, рішення вступає в силу з 15 травня, але до того це рішення має бути опубліковане в ЗМІ, тобто, в газетах і лише після того воно набере чинності». 

Натомість начальник управління транспорту та зв’язку ЛМР Віктор Щир пояснив: «Тариф на проїзд погоджений Антимонопольним комітетом. Тариф у розмірі 4  грн дає впевненість, що перевізники не зупиняться, а будуть працювати.

Даним рішенням скасовуються обмеження щодо проїзду у міських автобусах пільгових категорій пасажирів. Тобто з дня, коли набуде чинності це рішення, пасажири пільгових категорій зможуть користуватися міським  автотранспортом без обмежень».

Повідомлячи про це сьогодні, 8 травня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради також нагадали:

«Тариф на проїзд у розмірі 3 грн діє з 1 травня 2014 року. Як йдеться у інформаційній довідці до проекту рішення, чинний тариф був розрахований перевізниками при ціні палива 11,7 грн за літр з рентабельністю 15%.

На час затвердження тарифу вартість палива зросла до 14,6-16 грн/л. За цей час відбувся ріст цін на паливо на 52-84%  у порівнянні з травнем 2014 року.

Відбулося також суттєве зростання цін на інші складові тарифу. Так, зросли ціни на мастильні матеріали: моторні, трансмісійні, спеціальні оливи – у 2.3-2,4 рази, пластичні мастила – на 90%, запасні частини – в середньому у 2-2,5 рази, шини – 2,6 рази, 2,7 – 2,8 рази».

Раніше інформаційна агенція «РБК-Україна».повідомила сьогодні, 8 травня: 

«Вартість проїзду у львівських маршрутках підняли до 4 грн. Таке рішення було прийняте сьогодні, 8 травня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради.

До цього вартість проїзду у Львові становила 3 грн. Ціна не влаштовувала перевізників, тому в місті уже кілька разів організовували громадські слухання, але з тарифом на міські перевезення так і не визначилися.

Перевізники називали оптимальну для них вартість проїзду – 5 грн, але така ціна не влаштовувала громаду та міську владу.

Однак 5 травня вступила в дію постанова Кабіміну України №240 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. №1548», згідно з якою право на встановлення тарифів на місцеві перевезення переходить до перевізників. Але ця постанова суперечила із Законом України «Про місцеве самоврядування», де визначено, що встановлення тарифів є в компетенції органів місцевої влади.

Відтак виконком міської ради за прийняв новий тариф – 4 грн. За словами начальника юридичного управління Львівської міськради Гелени Пайонкевич, рішення вступить в силу з 15 травня. Крім того, виконком скасував своє попереднє рішення щодо обмеження проїзду для пільговиків лише певними годинами».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів