У Львові вже є близько 20 км смуг для проїзду громадського транспорту, а буде - більше

17:52 23 червня 2020 р.

Фото до новини

Загальна протяжність доріг у Львові сягає 600 кілометрів. Смуги для громадського транспорту будуть облштовувати на широких вулицях.

Сьогодні громадський транспорт є основним видом пересування у Львові. Щодня ним користується понад 52% мешканців.  За словами Ірини Маруняк, заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, саме облаштовані смуги для громадського транспорту дають можливість забезпечити швидкість і графічність роботи транспорту. У Львові вже облаштовано приблизно 15−20 км смуг для проїзду транспорту. На час карантину певні відрізки призупинили функціонування, проте, за словами заступниці мера, такі смуги є необхідними, і вони будуть облаштовуватися в майбутньому при ремонтах доріг.

«Простої громадського транспорту — одне з найбільших нарікань мешканців. Простої відбуваються внаслідок заторів, нелегального паркування, що перешкоджає руху, аварій на коліях, не пов’язаних з громадським транспортом, аварій за участі громадського транспорту та інших вже дрібніших причин.

Оскільки для нас громадський транспорт є у пріоритеті, то відповідно пріоритетом є забезпечення швидкого та комфортного пересування громадським транспортом, щоб пасажир міг точно спрогнозувати час на добирання з одного місця в інше.

Так, у Львові є 600 км доріг. Орієнтовно облаштовано 15−20 км смуг для громадського транспорту. Для чого це робиться? Відзначу декілька дуже важливих речей, які забезпечують ці смуги. Перше, швидкість руху громадського транспорту — це циклічність руху і, відповідно, якість руху.

Друге — це можливість перевезти більшу кількість людей. Автобуси, електротранспорт перевозять в рази більше пасажирів, ніж приватний транспорт. А за наявності окремої смуги, це робить швидше і більше пасажирів перевозиться.

Третє - це дотримання чітких графіків руху. Адже, якщо ми будемо мати відокремлені смуги транспорту, ми зможемо забезпечити те, що транспорт буде їздити вчасно, з дотриманням графіку. А для пасажирів це дуже важливо. Усі цінують свій час.

Четверте — це зменшення кількості ДТП. Коли всі машини — автобуси, вантажівки, легкові, їхали разом, кожен намагався якомога швидше доїхати до точки призначення, часто недотримуючись правил, і кількість ДТП зростала, травмувалися люди. Натомість, при облаштування окремих смуг для транспорту, як свідчить статистика, кількість ДТП зменшується.

П’яте — це зменшення використання пального. Тобто, при належній швидкості і безперешкодності руху, що забезпечують окремі смуги, використовується менша кількість пального, щоб проїхати певну відстань. Цей момент важливий для наших перевізників, бо зменшується кількість коштів необхідних для закупівлі палива.

Шосте — це забезпечення безперешкодного руху наших екстрених служб — швидка, пожежна та ін.

Тому зараз, коли ми будуємо, або проводимо реконструкцію вулиць, в обов’язковому порядку у проекті передбачається відокремлена смуга громадського транспорту. До прикладу, сьогодні проводиться реконструкція вул. Шевченка, вул. Б. Хмельницького, вул. Хуторівка, то там зразу ж облаштовують відокремлені смуги.

Зрозуміло, що при облаштуванні таких смуг необхідно враховувати ширину дороги, можливість облаштування таких смуг і час та обставини, за яких ми це робимо, щоб не вносити деструктив на дорозі, та не спричиняти незадоволення мешканців. Тобто усі рішення мають бути зважені, щоб послуги з перевезення для мешканців зазнавали покращення, щоб пріоритетом залишався громадський транспорт, і, що також дуже важливо, щоб покращилася екологія — запорука нашого здоров’я. Адже велика кількість машин здійснює велику кількість видиків в атмосферу. Тому, однозначно, смуги мають бути, але маємо приймати зважені рішення, де вони мають бути", — пояснила Ірина Маруняк.

Як відзначає Орест Олеськів, начальник управління транспорту ЛМР, тема смуг громадського транспорту для Львова зовсім не нова, але набрала розголосу, коли почали облаштовувати смуги громадського транспорту на вулицях Липинського та вул. Богдана Хмельницького. Смуги громадського транспорту, які облаштовують, — це результат тривалого аналізу і дослідження мобільності в місті, з врахуванням досвіду інших країн.

«Нагадаю, що у Львові розроблений План сталої міської мобільності Львова, який був прийнятий сесією Львівської міської ради у лютому цього року, і зараз є офіційним документом міста — https://mobilitylviv.com/lviv-sump-approved-ua/. У цьому Плані все аргументовано написано, зокрема про смуги громадського транспорту.

Для початку треба знати, що громадський транспорт є основним видом пересування для львів'ян (до карантину) — 52% мешканців здебільшого користується ним, коли їм потрібно подолати якусь відстань у місті. Більш детальніше про статистику пересування львів'ян дивіться тут: https://mobilitylviv.com/lviv-modal-split-survey-results-20…

В той час, коли автомобілем користується — 23%. Очевидно, що смуги громадського транспорту робляться для забезпечення мобільності більшості мешканців міста.

Але ще важливішим є фактор ефективного використання найціннішого міського фізичного ресурсу — простору. Питання простору стоїть ще гостріше для такого міста як Львів, яке з заходу на схід перетинає пасмо зелених пагорбів, між якими затиснувся щільний історичний центр, більша частина якого занесена до світової спадщини ЮНЕСКО. Думаю, більшість бачили картинку, де порівнюють скільки потрібно простору, щоб перевезти 60 осіб автобусом і автомобілем. Цю картинку вперше зробили в німецькому місті Мюнстер в 1960-х, і вона досі актуальна в цілому світі. 12-метровий автобус чи тролейбус може перевезти 80 пасажирів, трамвай — уже близько 120, тоді як автомобіль в середньому перевозить 1,6 осіб. Так, в більшості авто сидить всього лиш один водій. Натомість громадський транспорт дозволяє перевезти більше людей (суттєво більше людей), потребуючи для цього менше простору.

За даними NACTO — Національної асоціації транспортних керівників США, смуга громадського транспорту дозволяє перевезти 4000 — 8000 осіб/годину, тоді як автомобільна смуга 600 — 1800 осіб/годину. То чи це здорова ситуація, коли ці 80 — 100 осіб в одному транспортному засобі стоять в одному заторі з автомобілями?

Тут мені згадалася фразу з офіційного транспортного плану Стокгольма: «Ти не стоїш у заторі - ти і є затор!». В цій фразі лежить ключове розуміння, що ми самі відповідальні за наш вибір.

Доводилося чути контраргумент, що, мовляв, у Львові немає нормального громадського транспорту і «спершу зробіть нормальний громадський транспорт, а тоді виділяйте під нього смуги». Так от, лише з кінця 2018 року Львів закупив 150 нових великих автобусів (їх в нас 215), 30 добротних вживаних трамваїв із Берліна, 50 нових тролейбусів з кондиціонерами. Зараз очікуємо ще 100 великих автобусів та 10 нових трамваїв. Це безпрецендентне оновлення транспорту. Ми говоримо про десятки мільйонів євро інвестицій міста в оновлення рухомого складу громадського транспорту. Чи це не нормальний транспорт, який заслуговує їхати швидко, прогнозовано і безперебійно по смугах громадського транспорту?

Якраз смуги громадського транспорту допомагають зекономити ці мільйони. Адже, якщо транспорт їде швидко і без затримок, — це зменшує оборотне коло маршруту, що призводить до зменшення інтервалу руху між транспортними засобами, що дозволяє тим же ж рухомим складом перевезти більше пасажирів за коротший час. Якщо громадський транспорт стоїть у заторах, щоб забезпечити нормальний інтервал руху, потрібно додавати більше транспортних засобів на маршрут, але швидше від цього ви не доберетеся до потрібного вам місця.

Коли ми минулого року робили онлайн-опитування щодо транспорту, ми запитували, який показник якості є найважливішим для пасажира. І більшість назвала прогнозованість. Так ось, забезпечити прогнозованість громадського транспорту без виділених смуг -неможливо", — розповів Орест Олеськів.

Про це повідомила пресслужба ЛМР.

Нагадаємо, що на Львівщині офіційно відновили пасажирські і залізничні перевезення.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів