У Львові поставили під сумнів офіційну статистику з безробіття і спрогнозували соціальний вибух

11:11 10 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Нинішня влада навала безробітних найсерйознішим випробуванням для України за останні майже 20 років. За період карантину кількість зареєстрованих безробітних осіб зросла на 27%. 


Відео: Львівський пресклуб

Уже у вересні ми маємо приріст зареєстрованих безробітних на 120% у Львівській області, якщо порівняти з минулим роком. А працевлаштовано в області  мінус 56%. Такою є офіційна статистика, пише DailyLviv.

Ці числа озвучив Богдан Рабешко, підприємець, голова ГО “Громадський рух “Європейське місто”, представник ВО “Батьківщина” на засіданні “Безробіття на Львівщині: як його зменшити?” у Львівському пресклубі.

- Але статистика не стосується неофіційного безробіття, - підкреслив він.  Якщо прорахувати людей, які не стали на біржу праці, то вийде 3 млн безробітних осіб в усій Україні. Але, ймовірно, і ці цифри не остаточні. За прогнозами НБУ, рівень безробіття наприкінці року буде визначатися двозначними процентами. Чого не було в Україні з 2002-го року!  За оцінками торгово-промислової палати, зараз безробіття складає 13-15% і це - найвищий показник за останні 15 років, - сказав він.

На думку Богдана Рабешка, статистика Державної служби зайнятості у  Львівській області є неправдивою. Адже брались до уваги обстеження підприємств-юридичних осіб, де працюють 10 і більше осіб. Але специфіка Львівщини в тому, що в нас здебільшого працюють ФОПи і малі підприємства, до 10-ти людей. Відтак, величезну кількість тих, хто втратив роботу, не порахували.

- Я думаю, що безробітних набагато більше, статистика не є правильна. А відтак – будуть соціальні протести. Поки в нас ще буде ситуація з карантином - це стримуватиме людей. Вони будуть позичати, заощаджувати кошти на якийсь період. Але після карантину, якщо не буде можливості заробітку, варто очікувати на соціальний вибух, протести, вимоги - змінити місцеву владу, - вважає він.

Богдан Рабешко пояснив, що через наслідки пандемії найбільше постраждав малий бізнес, адже в нього немає «фінансової подушки». Попри заборону працювати, підприємці все одно сплачували податки, за оренду, комунальні послуги й були змушені або платити зарплати працівникам, або звільняти їх.

- Увесь світ розробив програму підтримки малого бізнесу на цей час. Але, чомусь, наша виконавча та львівська місцева влада відмежувались від виконання своїх обов'язків. Ми чули «переможні» звіти уряду та місцевої влади про підтримку підприємців, а що на ділі? Вони рапортували про виплати допомоги для підприємців, які мають дитину до 10 років. А що, у 12 років - це вже не дитина? Вона сама себе забезпечує?  Або ж  програма з кредитаів “5-7-9%” - вони видаються дуже важко через складну забюрократизовану процедуру  з умовою застави.  А ми знаємо, що малим підприємцям зробити заставу складно – немає у них такого вартісного майна.

Усі ці факти, каже підприємець, не додають оптимізму:

- Ймовірно, на нас чекає ще більше безробіття і лавина протестів. Нам потрібно змінювати світогляд місцевих депутатів. Інакше на нас чекає ще більше безробіття і лавина протестів. Щоб цього не сталося, нова влада на Львівщині, насамперед, має зайнятися порятунком малого бізнесу, - підсумував Богдан Рабешко.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів