У Львові підказали мешканцям ОСББ, як заробити на газових мережах (відео)

13:00 12 вересня 2020 р.

Фото до новини

У Львівській обласній державній адміністрації готові створити робочу групу, яка допоможе поставникам газу і жителям міста з’ясувати непросте питання: кому належать газові мережі в будинку, хто їх має обслуговувати і на яких умовах до них подаватимуть газ.


Відео: Львівський пресклуб

Про це 11 вересня домовились на засіданні «ОСББ і Львівгаз: війна за межі мережі. Хто правий?» у Львівському пресклубі, пише DailyLviv.

Вимкнення газопостачання і пікет під "Львівгазом"

А передував засіданню конфлікт у Львові, коли жителям відразу кількох будинків вимкнули газопостачання, пояснюючи це аварійною ситуацією.

Після цього керівникам ОСББ пропонували підписати з «Львівгазом» акт про розмежування балансової належності. Це - документ, за яким «Львівгаз» обслуговує газові труби лише до будинку, а ті, що усередині, має взяти на баланс і відповідати за них ОСББ. Від таких дій газовиків постраждали мешканці будинків на вулицях Олени Степанівни, Пасічної, Жасминової, Китайської, Лінкольна, Братів Михновських, де газу не було по кілька днів.

Керівники ОСББ та жителі влаштували пікет під офісом «Львівгазу». Вони називають дії підприємства-монополіста відвертим шантажем і тиском. А брати відповідальність за внутрішні мережі, які є невідомо в якому стані, побоюються. Нібито без такого документа увімкнути газ вони не мають права. Зі свого боку в «Львівгазі» заявляють, що подавати газ без підписаного акту не мають право.

- Немає жодної «газової війни» і тиску, ми лише хочемо дотримуватись законодавства, – таку позицію постачальника озвучив Павло Сербан, начальник львівського відділення АТ «Львівгаз». – Кодекс газорозподільних систем зобов’язує нас підписати акти балансу газорозмежування, без цього ми не маємо права постачати газ до приватних будинків і квартир.  Ми відповідаємо за мережі, які ведуть до будинку, а те, що у ньому – належить власникам квартир, вони несуть за них відповідальність. Але сьогодні у Львові є 1 500 будинків, які такі акти не уклали. А це не є бажання або небажання мешканця, це – вимога кодексу газорозподільних систем.

Свого часу мережі були на балансі ЖЕКу, пояснює представник «Львівгазу». Пізніше ЖЕКи мали передати ці мережі ОСББ, але багато хто цього не зробив. Він наголосив, що після підписання акту жителі не обов’язково мають укладати договори із «Львівгазом» про обслуговування мереж, адже нині є приватні фірми, які мають ліцензії на таку діяльність. Також Павло Сербан зазначив, що «Львівгаз» є навіть не постачальником, а розподільником газу: «блакитне паливо» постачає Укртрансгаз, а завдання «Львівгазу» - розподіляти його у мережі.

Потрібно внести зміни до законодавства - юрист

Натомість Андрій Бурий, юрист ГО «Ресурсний центр для ОСББ», пояснює, що на практиці не все так просто, і він розуміє керівників ОСББ, які не готові взяти на себе відповідальність за внутрішні мережі.

Така ситуація тягнеться вже кілька років через колізії у законодавстві, причому не лише у Львові, а й в інших містах України. Причина – різне трактування закону. З одного боку, акт треба укладати індивідуально із кожним мешканцем багатоквартирного будинку, з іншого – коли є аварійна ситуація, газ вимикають у цілому будинку. Друга проблема – цей акт встановлює межі мереж, але є ще й правила експлуатації. ОСББ як юридична особа не готова брати на себе за них відповідальність, особливо, якщо йдеться про старі будинки, де мережі часто перебувають у дуже поганому стані. І треба врешті розуміти, що ОСББ насправді не має нічого на своєму балансі: ні будинку, ні мереж. Він є лише управителем. Тому апелювати треба до кожного співвласника будинку, тобто мешканця кожної квартири. Але, звісно, «Львівгазу» легше мати справи з однією особою – головою ОСББ.
На думку Андрія Бурого, потрібно внести зміни до законодавства і врегулювати це питання на загальноукраїнському рівні. Він повідомив, що у нас є законопроєкт №2458, де якраз прописані всі гострі питання. Зараз по ньому відбувається дискусія на рівні держави.

- Тому я вважаю неправильними дії «Львівгазу», який дуже поспішає у цьому питанні. Якщо є небезпечна ситуація із мережами, оператор газорозподільних мереж повинен полагодити, усунути проблему і відновити газопостачання – це вимога кодексу газорозподільних систем. Але не повинно бути так, що хтось приїхав, відімкнув газ і ставив свої умови. Бо це – шантаж! – пояснює юрист.

Доведеться тепер платити ще й за шматок труби у нашому домі? - Володимир Вовк

Із цією позицією погоджується Володимир Вовк, голова ГО «Патруль ЖКГ», представник ВО «Батьківщина». Він зазначив, що проблема полягає навіть не в підписанні чи непідписанні акту, а в грошах. Бо якщо нині люди сплачують за використаний газ і його транспортування, то чи не доведеться тепер платити ще й за шматок труби у нашому домі? А якщо такий підхід впровадять далі, то чи не дійде до закладення в тариф ще й видобутку газу та інших надуманих витрат?

- Треба розуміти позицію людей, – вважає він. – Не можна сьогодні щось похапцем підписати, а завтра почати платити більше. Мусить бути аргументована зміна тарифу. ОСББ мають провести збори, вибрати ту чи іншу компанію для обслуговування мереж. Хтось з мешканців захоче, щоб це був «Львівгаз». Інший запропонує приватну фірму, бо там працює хтось із знайомих. А хтось буде проти будь-якого рішення… Людям треба пояснювати, як все буде. У законодавстві не йдеться про нав’язування послуг, але дії «Львівгазу» дуже на це подібні. Потрібен діалог між суб’єктами ринку.

Депутати від «Голосу» готують звернення до НКРЄ, - Володимир Гаразд

Зауваження з цього приводу висловив Володимир Гаразд, керівник «Технопарк ЛЗТА», член партії "Голос". Він зазначив, що 98% усіх мереж належать підприємству-монополісту, а ті, що є в будинку, становлять лише 2% від загальної кількості. То чому раптом за таку мізерну кількість в усій Україні розгорілась справжня війна?

- Відповідь очевидна: від людей хочуть більше коштів, планують збільшити тариф, тому шукають аргументоване пояснення, а інформувати людей наперед не хочуть, – вважає він.

Депутати від «Голосу» готують звернення до НКРЄ з цього приводу, скоро будемо знати більше, – зазначив він.

Володимир Гаразд каже, що в законодавстві є серйозна прогалина: з одного боку послуга подання газу є безперебійною, з іншого – треба обслуговувати мережі. Але така галузь має бути під контролем держави, бо експлуатація мереж містить певні ризики.

Угода з "Львівгазом" має бути індивідуальною, - Ольга Козлова

Своїми проблемами із цього питання також поділилась Ольга Козлова, голова ОСББ на Княгині Ольги,5.

- Раніше ЖЕК ніколи не обслуговував газові мережі, бо в них не було кваліфікованих робітників, за такими послугами звертались до «Львівгазу» і звідти приїздили фахівці, –  нагадала вона. – Чому голова ОСББ має вирішувати такі питання, якщо він не є компетентним у цьому? Але якщо ми говоримо про те, щоб взяти на баланс газові мережі, то маємо умови: вони мають бути у задовільному стані, угода має бути індивідуальною. Також нам мусять надати перелік ліцензованих компаній, які ці мережі можуть обслуговувати. До всього, весь будинок має бути оснащений квартирними лічильниками коштом «Львівгазу». У нас є люди, які не користуються ним, а використовують лише електрику. Але мусять платити, бо газ іде транзитом через їхні квартири до інших. Чи готові у «Львівгазі» задовольнити наші умови? Чи вони вміють діяти лише з позиції сили?  

А що думає з цього приводу влада?

Юрій Бучко, заступник голови Львівської ОДА, зауважив, що «Львівгаз» хоче навести порядок із мережами, визначивши свої і чужі, і працювати за законом. Проте, він не бачить у діях керівників підприємства розуміння проблем мешканців, які не є поінформованими і не дуже розуміють, що від них вимагають.

- А газ –   це навіть не вода чи світло, мережі мають бути надійними, інакше будь-якої миті може трапитись біда, – наголосив він.
Крім того, Юрій Бучко вважає, що за певних умов жителі і ОСББ могли би на цій справі… заробити.

Якщо ви хочете підписати цей акт і газ до квартир постачатимуть тепер вже по ваших трубах, то торгуйтеся! Нехай «Львівгаз» чи більший постачальник платить вам за використання ваших мереж.

- Власник мереж може ставити умови постачальнику:  це мої мережі, ти постачаєш – плати мені. Це абсолютно нормальні ринкові відносини, такий варіант можна розглядати, - вважає чиновник.

Проте, на його думку, було би все ж доцільно віддати ці 2% мереж на баланс «Львівгазу» –  забирайте, експлуатуйте, обслуговуйте. Адже у випадку із вибухонебезпечним паливом було би надійніше, щоб відповідальність від початку до кінця лежала на одному суб’єкті господарювання

- Потрібно сідати за стіл переговорів і спільно вирішувати це питання. Потрібна робоча група, яка би цим зайнялась, - зазначив Юрій Бучко.

На запитання модератора Пресклубу Романа Шостака, чи готові в ЛОДА створити таку групу, заступник голови відповів ствердно. Інші учасники дискусії цю ініціативу підтримали, зазначивши, що залюбки попрацювали би в такій робочій групі.

Наприкінці зустрічі начальник львівського відділення АТ «Львівгаз» Павло Сербан пообіцяв, що безпідставних відключень газопостачання до будинків мешканців, які наразі не підписали акт, не буде.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів