У Львові перевірять картоплю фрі, шаурму, люля-кебаби, круасани на вміст трансжирів

13:11 19 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Вперше в Україні буде проведено дослідження харчових продуктів на вміст трансжирних кислот.

Про це 19 жовтня 2023 року на пресконференції у Львівському пресклубі розповіли організатори проєкту «FEEDCities», який фінансує представництво Бюро ВООЗ в Україні, пише Dailylviv.com.

Дослідження FEEDCities робить громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя» у партнерстві з Львівським Центром контролю та профілактики хвороб у місті Львові, та передбачає:
- створення мапи місць продажу харчових продуктів у Львові;
- складання списку найпоширеніших продуктів промислового
виробництва;
- оцінку складу продуктів на вміст трансжирних кислот, натрію та калію.

Дослідження вмісту трансжирів у харчових продуктах актуальне з огляду на те, що з 03 жовтня 2023 року в Україні набув чинності наказ МОЗ №1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», який обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів. Таке обмеження вмісту трансжирів з квітня 2021 року впроваджене у всіх державах ЄС згідно з Регламентом ЄС №2019/649.

Згідно з опитуваннями, проведеними на замовлення ГО «Життя» у 2021 році, 61% дорослого населення в Україні регулярно вживають продукти, що містять трансжири. Разом з цим 28% респондентів переконані, що в їхньому звичайному раціоні трансжирів немає, але, як виявили наступні питання, з них 73% все жвживають трансжири не рідше 1–2 разів на тиждень. Майже чверть респондентів не знають, у яких продуктах можуть міститися трансжири, близько третини знають про них лише частково.

За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають від серцево- судинних хвороб, спричинених надмірним споживанням трансжирів. Наприклад, доведено, що вживання трансжирів може викликати ішемічну хворобу серця, яка своєю чергою, спричиняє смерть. Також дослідження свідчать, що транжири підвищують рівень так званого «поганого» холестерину та знижують рівень «хорошого», а крім того викликають ожиріння, рак, діабет, розлади імунної системи.

Тому вилучення трансжирів з харчових продуктів може врятувати життя цілим поколінням українців.«ВООЗ підтримує зусилля України в усуненні трансжирів з ланцюжка поставки харчових продуктів. Політика «нульового» вмісту трансжирів покликана захистити українців від основної причини серцево-судинних захворювань. Проєкт «FEEDCities», ініційований ВООЗ у партнерстві з іншими організаціями, спрямований як на вимірювання поширеності трансжирів, так і на підвищення обізнаності громадськості щодо пов’язаних із цим ризиків для здоров’я.

Ця інформація допоможе прийняти важливі політичні рішення, спрямовані на порятунок життів. Крім того, ВООЗ прагне надавати постійну підтримку для нарощування потенціалу та оцінки ситуації, щоб забезпечити успішне виконання цього проєкту», — наголосив Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

«Фахівці Львівського обласного Центру контролю та профілактики хвороб вивчають дислокацію кіосків та закладів громадського харчування, які реалізують продукцію, що ймовірно може містити трансжири (таку як картопля фрі, шаурма,люля-кебаб, круасани тощо). Фахівці Центру закуплять вироби, які споживає найбільший відсоток населення та які будуть визначені експертами проєкту, проведуть підготовку проб та передадуть для проведення лабораторних досліджень до визначених проєктом лабораторій», — повідомила Ольга Брезецька заступниця генерального директора з епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Дослідження буде проведено на обладнанні українських лабораторій, спроможність яких була розвинена на попередніх етапах співпраці. Наразі Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи й Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби забезпечені необхідним обладнанням та мають змогупроводити такі дослідження.

«У підсумку Україна отримає об’єктивні дані про вміст трансжирних кислот,солі та калію в популярних серед населення продуктів та зможе перевірити як різні виробники харчових продуктів дотримуються вимог чинного наказу МОЗ. Результати дадуть можливість Міністерству охорони здоров’я та іншим відповідним органам та установам забезпечити дотримання законодавства та забезпечить подальшу базу формування політики здорового харчування», — підсумував Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

Довідка

Трансжири — це різновид ненасичених жирів, які найчастіше містяться у запечених і смажених продуктах, промисловій випічці, закусках, кулінарних жирах, і спредах та інших перероблених продуктах. ВООЗ розробив та підтримує впровадження плану дій REPLACE щодо відмови від трансжирів у всьому світі та закликає уряди держав світу вилучити промислові трансжири з харчових продуктів до 2023 року.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів