У Львові – нові норми надання послуг з вивезення твердих побутових відходів

15:32 21 червня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

Виконавчий комітет ухвалив у п’ятницю, 21 червня,рішення «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів у мЛьвові на 2019-2023 роки».

Про це повідомили в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Затверджені норми вступають в дію з 1 липня 2019 року й будуть використовуватися для розрахунку тарифів на послуги з вивезення побутових відходів».

Заступник міського голови Львова з питань безпеки Сергій Бабак зазначив: «Маємо законодавчу базу, яка регулює визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів – це наказ міністерства з питань житлово-комунального господарства України №259від 30 липня 2010 року. У цьому наказі зазначено, що норми накопичення ТПВ переглядаються кожні п’ять років, що це компетенція органу місцевого самоврядування, та чітко прописано як проводити заміри і визначати ці норми. Отож цієї методи дотримано».

Сергій Бабак також розповів: «Найперше – у Львові діючі норми були затвердженні у 2014 році. Ми розпочали цю роботу у вересні 2018 року. Участь у цьому взяли усі дотичні до цього структури – органи місцевого самоврядування, департамент з питань поводження з відходами, районні адміністрації та перевізники ТПВ. Були проведені усі заміри для визначення скільки реально люди продукують сміття. Впродовж кількох днів ми спільно виїжджали на маршрут перевізників, зважували скільки сміття було вивезено. І відповідно до цих замірів були розроблені нові норми. У наказі і нормативних документах вказано мінімальну норму, яка може бути, тобто нижче якої неможна опускатися».

Заступник міського голови Львова з питань безпеки також зазначив: «Законом про ЖКГ передбачено перехід від прив’язки до квадратного метра до кількості зареєстрованих у помешканні, коли проводитимуться нарахування за вивіз ТПВ. Що це означає? Якщо колись у квартирі площею 75 квадратних метрів жили дві людини, то зараз вони будуть платили менше, ніж чотири особи, які проживають у квартирі площею 45 квадратного метра. Адже сміття продукують не метри квадратні, а люди, і в законодавчій базі це відзначено».

Сергій Бабак також повідомив: «Отож, прийнятим рішенням ми привели нашу діяльність відповідно до чинного законодавства. Перед тим було проведено публічне обговорення нових норм, врахували пропозиції громадських організацій, було розміщено на сайті і надруковано в газетах повідомлення про проект рішення щодо затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів у м. Львові на 2019-2023 роки. Надіслали ці норми також в ЛОДА і отримали відповідь, що вони не заперечують їх затвердженню»

«У результаті проведених розрахунків, після затвердження, нові норми становитимуть, до прикладу, 1.99 квадратного метра в рік для багатоквартирних будинків (діючі 1.44) і 2,0 для будинків приватного сектору (діючі 1,53). На виконання вимог закону України про житлово-комунальне господарство, розрахунок оплати за вивезення відходів буде проводитися не в залежності від квадратного метра квартири, а від кількості зареєстрованих осіб в квартирі», – пояснили у департаменті з питань поводження з відходами.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів