The Economist пояснив, чому долар в Україні має бути вдвічі дешевшим

16:27 3 серпня 2024 р.

Фото до новини

Тому що вартість «Біг Маку» в Україні становить 118 гривень, тоді як у США він коштує $5,69.

За даними видання «The Economist», вартість «Біг Маку» в Україні становить 118 гривень, тоді як у США він коштує $5,69. Таким чином, українська валюта недооцінена на 49,5% порівняно з фактичним обмінним курсом 41,05 грн/$1. За курсом купівельної спроможності гривня повинна бути на рівні 20,74 грн/$1.

Індекс «Біг Маку» був розроблений виданням «The Economist» у 1986 році. Методологія розрахунку індексу базується на теорії паритету купівельної спроможності (ППЗ), за якою валютний курс має зрівнювати вартість кошика товарів (у цьому випадку гамбургера) у різних країнах.

Станом на липень 2024 року найбільш недооціненими валютами світу є грошові одиниці Тайваню, Індонезії, Єгипту, Індії, ПАР, Філіппін та Малайзії. З січня 2024 року цей список залишився незмінним. 

Українська гривня посідає восьму позицію з кінця у рейтинг найбільш недооцінених валют світу згідно з оновленим індексом «Біг Маку».

Бургерноміка ніколи не була задумана як точний вимірювач валютних розбіжностей, а лише як інструмент, щоб зробити теорію обмінного курсу більш сприйнятливою. І все ж індекс «Біг Маку» став світовим стандартом, він включений у кілька економічних підручників і є предметом десятків наукових досліджень.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів