Тариф на теплопостачання у Львові ще не змінився. А до тарифної війни між Садовим і «Свободою» приєднались суд та прокуратура

19:47 11 вересня 2013 р.

Головний юрист Львівської міської ради Гелена Пайонкевич офіційно заявила: причин переглядати тариф для «Львівтеплоенерго» і «Залізничтеплоенерго» немає. Принаймні доки суд не визначить, що депутати правомірно скасували двоставковий тариф.

Наразі  львів’яни платитимуть за теплопостачання за тими ж тарифами, що й торік.  Чиновники міської ради просять суд визначити ціну тепла за двоставковим варіантом виконкому, а депутати – прокуратуру – за своїм, одноставковим, тарифом. Експерти ж заявляють, що для львів’ян нічого не зміниться, бо до президентських виборів 2015 року ніхто не чіпатиме комунальні тарифи.  

Головний юрист Львівської міської ради Гелена Пайонкевич офіційно заявила: причин  переглядати тариф для «Львівтеплоенерго» та «Залізничтеплоенерго»  немає.  Принаймні доки суд не визначить, що депутати правомірно скасували двоставковий тариф. 

«Галицький  районний суд зупинив дію ухвали Львівської міської ради про скасування двоставкового тарифу на тепло доти, доки  суд  кінцево не визначиться, чи є причини її скасовувати, чи ні.  А до того часу немає підстав до звернення в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг , щодо   погодження нового тарифу», - каже   начальник юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич. 

На запитання, чому ж  тепловики надали депутатам  розрахунки нового тарифу,   Пайонкевич відповіла,  що це  вперше депутати скасували рішення міськвиконкому, яке стосується  тарифів,  і   тому вони повинні  «відчути відповідальність за  формування тарифної політики у Львові».   

Депутати ж планують звернутися в прокуратуру  з вимогою перевірити розрахунки  нового  тарифу, які  теплопостачальні підприємства Львова  все ж  подали їм на розгляд.  Мовляв,  тепловики значно завищують собівартість тепла.  Для аналізу  показників, які їм надали теплопостачальні підприємства, міські обранці навіть запросили колегу з Львівської обласної ради. 

«Дуже багато показників, що входять у  собівартість  виготовлення   теплової енергії, які подало «Львівтеплоенерго» з розрахунку витрат на 2013 рік, є нижчими, ніж за фактичними витратами  у 2012. Загалом витрати на виготовлення тепла зростають. Але явно не на 38% як каже міський голова.  Це вже наводить на думку щодо маніпуляцій цифрами.  Нам подали лише зведені показники  по підприємству.  Досліджувати, скільки насправді грошей витрачають теплові  підприємства на те,  щоб в домівках мешканців було тепло, і скільки за це отримують – це справа прокуратури та інших контролюючих структур» -  переконує Йосип Ситник, кандидат економічних наук з НУ «Львівська  політехніка», депутат Львівської обласної ради, фракція ВО «Свобода».

Своєю чергою Віктор  Шевчук, економіст, завідувач  кафедри міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії, переконаний, що  до президентських виборів львів’янам взагалі не варто хвилюватися:  тарифи збільшувати ніхто не буде.  Адже стримування зростання тарифів  на комунальні послуги відбувається на загальнодержавному рівні.  «Рік –два до президентських виборів нам нема про що турбуватися. Уряд триматиме в стабільності грошову одиницю і тарифи.  Хоча резерв для  підвищення тарифів у нас є суттєвий – у два-три рази.  Все це відбудеться після виборів : девальвація гривні, підвищення тарифів та боротьба з тіньовою економікою», - коментує Віктор Шевчук.

Нагадаємо,  27  червня цього року депутати  Львівської міської ради прийняли ухвалу №2437,  якою скасували всі  рішення міськвиконкому, які  стосувались  двоставкового тарифу на теплопостачання, та зобов’язали   міськвиконком  у новий опалювальний сезон увійти з одноставковим тарифом на тепло.   Ініціатором  ухвали  була фракція ВО «Свобода» у Львівській міській раді. Депутати аргументували свою позицію тим, що  25% мешканців через  розподіл вартості тепла на увесь рік, не можуть отримати субсидії на компослуги.   Аргументи  міського голови Андрія Садового, що це вплине на стабільну роботу теплопостачальних підприємств,  які позбудуться доходів влітку, а новий тариф стане вищим на майже 40% – не допомогли. Тепловики задовольнили  бажання депутатів  і провели розрахунок нового одноставкового тарифу для подання на затвердження в Національну комісію з питань  регулювання комунальних послуг.  Щоправда, міська рада замість того, щоб відразу віддати документ на  погодження Нацкомісії, передала його, нібито,  на «погодження»  депутатської комісії інженерного господарства. Хоча у процедурі затвердження тарифів таке не передбачено. Тим часом ЛМКП «Львівтеплоенерго» подало позов до Галицького районного суду з проханням скасувати рішення про відміну двоставкового тарифу.  А ЛКП «Залізничтеплоенерго» звернулося до того ж суду призупинити дію ухвали про скасування двоставкового тарифу, доки триває розгляд справи щодо її правомірності.    

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів