Стабільний курс гривні лише посилюватиме кризу – екс-заступник голови НБУ

21:26 21 листопада 2013 р.

Фото до новини

Нацбанк має перейти до плаваючого курсу гривня-долар. Бо що стабільніший курс цієї пари, то більша криза чекає попереду.


Відео: Львівський прес-клуб

Так вважає президент Міжнародного інституту бізнесу, заступник голови НБУ (2005 року), заступник міністра фінансів України (2009 року) Олександр Савченко.

«Треба примусити банки заробляти не на спекуляції, а на кредитуванні національної економіки і людей. Причому, за ставками не 20%-30% , а інфляція – плюс 5-6%. Якщо інфляція у нас нульова, то нормальна ставка для бізнесу має бути 5-6%. І за іпотекою також - 5-6%. Ставка кредитування для споживчих ринків має бути трохи вищою – 8-12%. Коли ми цього досягнемо, будемо мати темпи економічного зростання, не 0% чи -1%, як зараз, а 5-6%, а то й 10%», - наголошує Олександр Савченко.

Сьогодні у фінансофій сситемі України, на думку Савченка, ситуація не кризова, а стагнаційна. І спричиняє це не стільки валютно-курсова політика Національного банку, скільки непроведення радикальних економічних реформ усіма гілками влади. Коли такі реформи почнуться, має змінитися і валютно-курсова політика НБУ, переконаний О. Савченко.

«Зараз ми вступили у передвиборчу фазу. А перед виборами ніхто реформи не робить, бо всі передвиборчі реформи зводяться до популізму. Після виборів настає час для еокномічних реформ – 1-2 роки. Ми за 20 років ніколи такою можливістю не скористалися»,- наголосив О. Савченко.

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів