Секретна документація на ракетний комплекс Грім-2 може потрапити до Росії. У Львові захопили підприємства, які працюють на армію

21:06 14 серпня 2020 р.

Фото до новини

В ЛОДА пообіцяли скликати нараду з приводу захоплення двох підприємств у Львові, де зокрема, виготовляють комплексовані головки самонаведення (ГКСН) для ОТРК «Грім-2» на замовлення ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім.Янгеля.


Відео: Львівський пресклуб

Про це заявив Орест Гринів, заступник начальника департаменту економічної політики ЛОДА, на пресконференції у Львівському пресклубі. Він попросив керівників захоплених підприємств «МАРКЕТ-МАТС» та ТзОВ «САТС» підготувати звернення до ЛОДА, аналогічне тому, яке вони надіслали до силових структур та правоохоронних органів. Оскільки впродовж уже п’яти діб поліція не реагує на цей безпрецендентний випадок, у ЛОДА хочуть з’ясувати ситуацію, пише DailyLviv.

- Я пропонуватиму організувати нараду із силовими структурами і з’ясувати, чому вони діяли так, а не інакше, - сказав Орест Гринів.

Під час пресконференції директор ТзОВ «МАРКЕТ-МАТС» Володимир Янковський та директор ТзОВ «САТС» Анатолій Єлагін розповіли нові подробиці захоплення їхніх підприємств.

За словами Анатолія Єлагіна, захоплення підприємства сталося ще 8 серпня, в суботу. На прохідну, де було два охоронці, зайшли восьмеро осіб, які окупували територію. Вони мотивували свої дії тим, що змінився власник приміщення, яке орендує ТзОВ «САТС».

У понеділок, 10 серпня, працівники ТзОВ «МАРКЕТ-МАТС» і ТзОВ «САТС» (а це майже 60 осіб) не змогли потрапити на свої робочі місця.

- На місце викликали поліцію, кореспондента, але нічого не допомогло, - каже Анатолій Єлагін. - Я написав заяву до Залізничного райвідділу поліції, проте до сьогодні (станом на 13 серпня) слідчі зі мною не зв’язалися.

Володимир Янковський також повідомив, що заяви про цю непересічну подію надіслали до СБУ, головного управління Національної поліції у Львівській області, Військової прокуратури Львівського гарнізону, голові Львівської ОДА, міністру оборони України та профільному міністру. Підприємці кажуть, що хочуть донести інформацію про захоплення оборонних підприємств до Адміністрації президента України, прем’єр-міністра та міністра МВС Арсена Авакова. Адже під загрозою – без перебільшення – національні інтереси держави, оскільки підприємства створюють секретні замовлення для військової галузі.

У заяві, яку керівники підприємств скерували до державних та силових структур, наголошується, що існує загроза викрадення документації або її копіювання на виріб військового призначення – комплексованої головки самонаведення ОТРК «Грім-2». Уся створена продукція належить ДП «Конструкторське бюро «Південний» ім.Янгеля і на даний час перебуває на відповідальному зберіганні ТзОВ «САТ». Доступ третіх осіб до цих документів вже призвів до порушення умов угоди між державним підприємством і ТзОВ «САТ».

«Просимо вас взяти до уваги інтерес до цього виробу з боку інших країн, особливо Російської Федерації, яка вкрай зацікавлена в отриманні унікальної військової документації на виріб КГСН, тим більше що відповідно до  рішення, затвердженого заступником міністра оборони України та першого заступника голови Державного космічного агентства України, результати робіт, отримані за темою «Грім-2», планується у ОТРК «Сапсан», - пояснюють заявники. 

- Ми розробляємо і виготовляємо авіаційні тренажери для Повітряних сил ЗСУ та підрозділів армійської авіації Сухопутних військ. У нас прилади - для сучасних українських ракетних комплексів військового призначення. Працюємо  із системою наведення ракет ОТРК «Грім». Все це може потрапити, якщо вже не потрапило, до чужих рук. В умовах війни із Росією це може бути вкрай небезпечно. І хто нестиме за це відповідальність? - запитує Володимир Янковський.

Він також наголосив, що в захоплених приміщеннях залишилась технічна документація на їхні вироби і розробки. І значна частина документації є секретною.

- Я не розумію, чому СБУ легковажить цим фактом вже кілька днів, - наголосив Володимир Янковський.

Анатолій Єлагін повідомив, що підприємство використовує певну технологію, якої немає ніде більше в Україні, а у всьому світі за нею працюють не більше десятка підприємств. І витік інформації може мати серйозні наслідки.

Крім того, у приміщеннях залишилось коштовне обладнання та матеріали, адже один лише тренажер для льотчиків, на якому тренуються майбутні військові пілоти, коштує близько 40 мільйонів гривень.

Також Володимир Янковський сказав, що новий власник приміщень, з яким він розмовляв 10 серпня, назвався Ярославом Лещухом. Він сказав, що купив приміщення у банківської установи, яка продала нерухомість у рахунок повернення боргів фізичної особи підприємця.

За словами Володимира Янковського, він пояснив панові Лещуку, яку продукцію виготовляє і розробляє його підприємство. Але у відповідь почув: «Я нічого не можу зробити, це моє приміщення. Доведіть, що там ваше майно – тоді поговоримо».  

- Зараз, наскільки мені відомо, адвокати колишнього власника працюють над цим питанням. Але підкреслю, що наші підприємства не мали заборгованості по оренді, - наголосив він.

Учасники пресконференції підкреслили, що побоюються, аби така схема захоплення оборонних приватних підприємств не стала звичною для України – коли новий власник приходить і заявляє про свої права, а поліція та СБУ знизують плечима. Двох охоронців можуть нейтралізувати восьмеро, десятьох – сто, а на озброєну охорону знайдуться ще ліпше озброєні рейдери.

На їхню думку, причина того, що таке захоплення взагалі могло стати можливим, лежить в юридичній площині. І бездіяльність відповідних структур у цій ситуації абсолютно не вкладається у межі здорового глузду.

Це - режимне підприємство. У мене куратор – СБУ. І мені сказали, що наразі немає підстав для відкриття справи. Тобто, коли в це відомство треба подати купу документації  – з мене її вимагають. А коли у мене виникають проблеми – тиша, - сказав Володимир Янковський.

Його колега додав:

- Ми робимо не іграшки і не пляшки. Ми робимо продукцію для оборонної галузі. Вже 17 серпня маємо здати роботу за державним замовленням для нашої армії. Але вочевидь її не буде. І всім до цього байдуже,  –  підсумував події Анатолій Єлагін. 

Люди, далекі від військової справи, називають їх «українськими джавелінами», пояснює Володимир Янковський.

- Але це трохи інша і серйозніша зброя, - каже Анатолій Єлагін, – оперативно-тактичний ракетний комплекс.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів