Ринок землі розпочнеться з липня 2021 року

08:58 31 березня 2020 р.

Фото до новини

До 1 січня 2024 року землю зможуть купувати лише фізичні особи: не більше 100 га в одні руки.

Законопроект №2178-10 Про обіг земель сільськогосподарського призначення, який передбачає відкриття ринку землі в Україні, у другому читанні та в цілому ухвалений голосами 259 народних депутатів.

Документ, зокрема, передбачає, що з липня 2021 року до 1 січня 2024 року працюватиме ринок землі тільки для фізичних осіб. Юридичні особи зможуть купувати землю у власність лише з 2024 року.

Відповідно до законопроекту, на першому етапі буде зменшена максимальна концентрація землі для фізичних осіб – до 100 га в одні руки. Та після всіх строків запровадження заону загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина не може перевищувати десяти тисяч гектарів.

Право власності на землю сільськогосподарського призначення після усіх етапів матимуть громадяни України, юридичні особи, які зареєстровані в Україні та учасниками яких є українці, держава або громади, самі територіальні громади, а також держава.

Іноземці або юридичні компанії, засновниками або бенефіціарами яких є іноземці, зможуть мати право власності на землю лише у разі схвалення цього на референдумі.

Також закон передбачає заборону на придбання землі для юридичних осіб, учасниками або бенефіціарами яких є громадяни Росії, іноземні держави, ті, проти кого введені санкції, а також розташовані в офшорних зонах.

Документ повинен набути чинності з 1 липня 2021 року.

Зокрема, законопроєкт підтримали 206 депутатів фракції "Слуга народу", 13 депутатів фракції "Голос", 23 депутати фракції Петра Порошенка "Європейська солідарність", 12 депутатів з групи "Довіра".

Серед тих, хто голосував проти, - 12 депутатів з "Батьківщини", по двоє депутатів зі "Слуги народу", групи "За майбутнє" та ОПЗЖ.

Голосування відбулось майже о першій ночі на позачерговому засіданні Верховної Ради, яке розпочалось о 16.30 у понеділок і тривало понад 8 годин. Загалом депутати розглянули понад 4 000 поправок, зокрема, під час останнього засідання понад 600.

Минулого тижня голова Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що ухвалення ринку землі є однією з ключових умов виділення Україні нової кредитної лінії.

"Щоденний Львів" провідомляв, що вчора Верховна Рада звільнила двох міністрів - охорони здоров'я та фінансів -  і з другої спроби призначила на ці посади інших осіб. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів