Росія заманює у Банкрутний союз

11:48 11 листопада 2013 р.

Фото до новини

Росію від банкрутства врятує підвищення всіх федеральних податків на 30% або скорочення всіх витрат на 25%. Експерти Інституту Гайдара та Академії народного господарства і держслужби РФ з'ясували, що країні - для врівноваження витрат і доходів бюджету - треба стільки коштів, скільки приносить ВВП Росії за 13 років.

Величезну бюджетну різницю з'ясували експерти російського Інституту Гайдара та Академії народного господарства і держслужби між поточною вартістю всіх майбутніх витрат і доходів бюджету Російської Федерації - 890 трлн руб. або приблизно 15 річних внутрішніх валових продуктів (ВВП) - у цінах 2013 року. Половина незабезпечених зобов'язань припадає на розподільну пенсійну систему. Друга половина обумовлена ​​вичерпанням нафтогазових ресурсів і скороченням працездатного населення Росії. Продаж енергоресурсів забезпечує близько третини доходів консолідованого бюджету, але з урахуванням доведених запасів і динаміки видобутку нафта закінчиться через 55 років, якщо збільшити запаси на 25% - через 65 років. Частка ж людей у ​​віці 65 років і старших зросте до 2050 р. з 13 до 23%.

Ліквідація бюджетного розриву вимагає щорічного посилення бюджетної політики на 8,4 % ВВП (приблизно 5 трлн руб. в 2013 р.) протягом нескінченності. Це дуже великий розрив порівняно з розвиненими країнами: він еквівалентний або негайному і постійному підвищенню у Росії всіх федеральних податків на 29%, або регулярному скороченню витрат на 22,4%, або комбінації цих двох заходів. 

«Для більшості росіян, які привчені думати, що бюджет має досить міцну основу у вигляді позитивних чистих фінансових активів, буде, без сумніву, важко усвідомити, що Росія стикається з серйозною довгостроковою бюджетною проблемою. Але це - реальність, і чим довше її ігнорувати, тим важчими будуть способи вирішення» , - йдеться в доповіді Russia's Fiscal Gap. Якщо відкласти посилення бюджетної політики на 10 років, до 2023 р., то її щорічний масштаб зростає до 9% ВВП, якщо на строк 20 років - до 9,7% , що вимагатиме тоді вже або підвищення податків аж на 34,5% , або скорочення витрат аж на 25,9%. 

Іншими словами, нащадкам нинішніх росіян доведеться віддавати борги у сумі 890 трильйонів рублів. Чи спроможні вони зробити це самі без допомоги дешевої робочої сили з пострадянських країн або природно-економічних ресурсів цих держав? Відповідь на це риторичне запитання легко читається у надзвичайно наполегливих потугах Росії з формування спочатку Митного, а потім Євразійського економічного союзу. Банкрути всіх пострадянських країн, єднайтеся? 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів