Росія поверне нафтову трубу вбік Китаю

11:23 26 листопада 2013 р.

Це визнав міністр енергетики Російської Федерації, аналізуючи перспективи російського експорту. Згідно з доповіддю «Світова енергетика-2013» (WEO-2013) Китай незабаром стане найбільшим імпортером нафти, а Індія - найбільшим імпортером вугілля. Саме ці країни будуть впливати на постачальників енергоресурсів, впевнені експерти Міжнародного енергетичного агентства.

Для виконання договірних зобов'язань Росії щодо Китаю - постачання 360 мільйонів тонн нафти протягом 25 років - Росії доведеться диверсифікувати нафтовий маршрут  із західного напрямку на східний, пронозують фахівці енергоринку. При цьому сліж врахувати, що видобуток нафти в Росії у найближчі роки стабілізується, якщо не почне знижуватися. Ціну нафти на світовом ринку до 2020 року експерти очікують у межах  100-110 доларів за барель.

«Центр ваги в споживанні енергії рішуче переміщається в країни, що розвиваються, зокрема в Китай, Індію і країни Близького Сходу, які на третину підвищують світовий попит на енергію», - сказала виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Марія ван дер Ховен. На думку експертів МЕА, Китай незабаром стане найбільшим імпортером нафти, а Індія - найбільшим імпортером вугілля. США за рахунок сланцевої нафти і Бразилія (глибоководні родовища) будуть нарощувати видобуток до 2020 року. На початку 2020-х США будуть впевнено рухатися до енергетичної самодостатності. При цьому роль Близького Сходу в довгостроковій перспективі буде зростати. Всі ці зміни переорієнтують основні торговельні потоки енергоносіїв від Атлантичного басейну в напрямку Азіатського регіону. Іран також зможе знову посісти свою нішу. Адже США і ЄС зобов'язуються призупинити дії санкцій щодо експорту іранських нафтопродуктів. 

Про це сьогодні пише "Независимая газета".

Цікаво, чи відомий цей прогноз експертів енергоринку Адміністрації Президента України? Бо керівнику уряду Азарову - напевно, що ні. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів