Роботодавці в Україні не шукають працівників з багаторічним досвідом

11:33 2 липня 2020 р.

Фото до новини

Рівень оплати – найважливіший критерій при виборі роботи і роботодавця для всіх категорій пошукачів.

Найчастіше про звільнення під час карантину повідомляли пошукачі віком від 31 до 40 років  – на них припадає майже половина (48%) таких відповідей. Ще по 20% працівників, яких було скорочено, – це спеціалісти віком від 24 до 30 та від 41 до 50 років. А от представники покоління від 19 до 23 років рідше заявляли про звільнення (12% відповідей).

Пояснюється ця ситуація досить просто: з одного боку, молодь (пошукачі віком від 18 до 30 років) частіше за фахівців інших вікових категорій задіяна у сферах, які були затребувані під час кризи та/або є одними з найбільш високооплачуваних (наприклад, IT, телеком). Вони частіше готові працювати на посадах, пов’язаних з адміністративною роботою (перекладачі, оператори сall-центрів, кур’єри). Й оскільки такі вакансії активно розміщували в середині карантину (квітень), то навіть у разі скорочення могли швидше знайти іншу роботу.

На українському ринку праці роботодавці не висувають високих вимог щодо досвіду. «Від 1 до 3 років» – така категорія працівників є найпопулярнішою серед компаній. А от категорія «понад 6 років» – найменш популярна.

Хоча абсолютній більшості (71%) роботодавців вдалось зберегти природну плинність кадрів, з матеріальною мотивацією працівників ситуація складніша: найближчими місяцями 35,2% роботодавців мають намір зменшувати величину оплати праці, тоді як 64,7% відповіли, що залишать у майбутньому наявний рівень. Водночас майже половина респондентів уже повідомила, що матеріальну мотивацію працівників уже було скорочено.

Рівень оплати – найважливіший критерій при виборі роботи і роботодавця для всіх категорій пошукачів.

Cукупність цих причин, помножена на стрес та невизначеність, і призвела до раптового сплеску активності фахівців на ринку праці якраз у таких вікових групах, як 30-40 років (вони навіть посіли провідну позицію у кількості розміщених резюме), 40-50 років (частка резюме, розміщених ними, виросла найвідчутніше – на 6%) і 50-60 років. Тоді як раніше більш активними у питанні пошуку роботи були спеціалісти віком від 18 до 30 років.

За матеріалами експертно-аналітичного центру  Міжнародного кадрового порталу grc.ua.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів