«Пузата хата» - швидко і на тефлоновій сковорідці

18:37 23 вересня 2013 р.

Фото до новини

Ще у 2001 році вчені з університету Торонто опублікували результати екологічного моніторингу, який показав, що тефлонове покриття при нагріванні починає виділяти шкідливу речовину – перфтороктанову кислоту (С-8), дуже сильний канцероген.

Ресторан швидкої їжі «Пузата хата» - один з найдемократичнішіх закладів харчування у Львові (проспект Шевченка, 10, вулиця Січових Стрільців, 12 ). Про перше говорять хвости черг в обідній час, про друге – оперативне обслуговування. Але є ще третя складова: меню  – якість. Хоча, кажуть, у Києві вона гірша – незалежно від спожитої страви одразу треба запасатися «ренітидином». 

Пропозиція починається з салатів. Вони, зазвичай, свіжі. Але не зовсім відповідають концепції закладу, який позиціонує себе як українська кухня. З майже десятка найменувань салатів менше половини вписуються в цю концепцію. Ті, що з куркою швидкого відгодовування, крабовими паличками, які лише пахнуть морським делікатесом, і майонезними заправками, не вписуються в жоден стандарт здорової традиційної національної їжі.

На сніданок, крім щойно засмаженої яєшні, дерунів чи млинців з кабачків, можна легко купитися на вчорашні страви. До речі, практика повторного-потрійного і т.д. нагрівання їжі – фірмовий стиль «Пузатої хати». Це видно як неозброєним оком –  окремі страви не мають товарного вигляду, так і після органолептичної «експертизи», яка є в арсеналі кожного пересічного відвідувача. Якщо не пощастить, то овочеві рагу, гречана каша, рис із морепродуктами та інші страви можуть бути з вчорашньою кислинкою, що межує із зіпсутим і вже небезпечним продуктом. 

Можливо, це наслідок надмірної ощадливості кухарів «Пузатої хати», яким шкода виливати вчорашні соуси, і вони їх використовують по кілька разів. Як інакше пояснити те, що тушковані овочі плавають в олії, а вареники, як переконують дівчата за прилавком, – в маслі (авт. Щоденний Львів» - швидше в спреді). Така дуже несподівана технологія приготування українських страв не додає їм ані смаку, ані здоров’я клієнтам. Добре, якщо вдалося потрапити на вареники щойно з окропу, і вони не встигли полежати в масляній купелі, тоді символ національної кухні українців тримає форму. Але якщо клієнту не поталанило, то йому в тарілку можуть покласти подобу вареника, розквашену до консистенції тіста і картоплі. Найбільш образливо за іноземних туристів, які ніколи не їли домашніх вареників, і після такої дегустації вже ніколи їх не захочуть.

У якому посуді готують страви на кухні – невідомо. Але те, що яєшню смажать на тефлоновій сковорідці – факт. Бо саме з неї накладають смаженицю на тарілку клієнтові. 

Як відомо, ще у 2001 році вчені з університету Торонто опублікували результати екологічного моніторингу, який показав, що тефлонове покриття при нагріванні починає виділяти шкідливу речовину – перфтороктанову кислоту (С-8), дуже сильний канцероген. Період його напіврозпаду триває кілька сотень років. Досліди на щурах, показали, що ця речовина, потрапляючи в їжу, викликає розвиток онкологічних захворювань.

Ціни в «Пузатій хаті», які приваблюють своєю демократичністю, насправді не такі вже й економічно вигідні. Бо з огляду на величину страв, які педантично, мов червону чи чорну небілкову ікру, важать на очах у відвідувачів працівниці за прилавком, вартість обіду тут майже дорівнює вартості бізнес-ланчу у правдивому ресторані. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів