Приватний підприємець не має права управляти ОСББ, – експерт

16:11 7 березня 2017 р.

Фото до новини

Фізична або юридична особа, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, не може надавати послуги з управління ОСББ. Надавати такі послуги може тільки той підприємець, який перебуває на загальній системі оподаткування.

Про це сьогодні, 7 березня, під час вебінару «Бухгалтерська правда», який відбувся у Львівському прес-клубі, повідомила  директор компанії «Академія професійного бухгалтера» Мар'яна Кавин.

Вона пояснила, що ОСББ є неприбутковою організацією і серед інших вимог, яких воно повинно дотримуватися, є вимога цільового використання коштів.

- Як тільки, бодай, одна копієчка неприбуткової організації буде використана не за цільовим призначенням, така неприбуткова організація втрачає статус неприбутковості. Тож, щоби не заморочуватися зайвими проблемами з документообігом, ОСББ наймає приватного підприємця, доручає йому управління. А в нього документообіг - значно простіший, - розповідає, чому ОСББ вирішують йти таким шляхом, директор.

Але це – неправильний шлях. Про це податкова нагадує своїм листом від 23 листопада 2016 року, де, зокрема пише, що фізична особа, яка надає послуги управителя об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку, не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності.

Експерти кажуть, що цього разу податкова має рацію і сперечатися з нею не варто. Так, ст.1 Закону №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» наголошує, що управителем багатоквартирного будинку є фізична особа-підприємець або юридична особа, яка за договором зі співвласниками забезпечує належне утримання й ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

- Проте ст.12 Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» говорить, що за рішенням загальних зборів власників квартир функції з управління можуть бути передані управителю або асоціації. А ст.13 цього ж закону каже, що якщо ці функції передані управителю, то відносини з управління регулює договір, укладений між об’єднанням та управителем. І абзац 7 п.291.5 Податкового Кодексу України наголошує, що не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність з управління підприємствами, - наголошує Мар’яна Кавин. 

Проте, за її словами, закон дозволяє підприємцям, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, надавати інші послуги ОСББ. Наприклад, інформаційно-консультаційні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів