Прокат авто без застави – міф чи реальність?

17:53 6 лютого 2019 р.

Фото до новини

У 95% випадків відсутність гарантійного депозиту не звільнить вас від відповідальності за авто.

Внесення застави за оренду квартири чи користування автомобілем - процедура, з якою стикався практично кожен. Але, незважаючи на це, щоразу ми відчуваємо сумнів, що з якихось причин не отримаємо наші кошти назад.

Страховий депозит виконує дисциплінарну функцію. Орендодавець сподівається, що з його майном ви будете поводитися також дбайливо, як зі своїм власним, а внесення додаткової суми - прекрасна гарантія цього. Психологи довели, що людина, яка внесла заставу за автомобіль, кермує ним набагато обережніше. Таким чином це ще й підвищення безпеки на дорогах.

Для того, щоб взяти автомобіль в оренду, крім вартості, вам необхідно забезпечити заставний депозит. Розмір депозиту встановлюється компанією і залежить від класу автомобіля. Слід розуміти, що внесення застави є в інтересах прокатної компанії і гарантією того, що всі умови договору будуть дотримані, а ремонт пошкоджень - оплачений.

Для тих, хто жодного разу не вникав у це питання, пропозиція "орендувати авто без застави" має дуже привабливий вигляд. Але якщо врахувати, що застава - це якась страховка орендодавця на випадок неприємних моментів, то пропозиція насторожує. Як прокатна компанія компенсує ризики? Найімовірніше, це більш високі тарифи (зазвичай на 50-70% вище стандартної ціни), які вже включають у себе додаткові збори і страховки. Важливо: в 95% випадків відсутність гарантійного депозиту не звільнить вас від відповідальності за авто. Якщо раптом трапиться ДТП, ви зобов'язані будете в рамках вашої франшизи (максимальної відповідальності) оплатити ремонт. І добре, якщо цей пункт договору буде прописаний. У деяких випадках компанії примудряються звалити на клієнта повну фінансову відповідальність за прокатне авто і ні про яку франшизу мови не йде.

Так чи існує прокат авто без застави? Олександра Лаврецька, представник компанії з прокату авто SIXT Львів, зазначає: «Безумовно, на ринку послуг можна зустріти компанії, які пропонують орендувати авто без внесення депозиту, але варто враховувати багато нюансів і дуже уважно вивчати договір, який ви підписуєте. Рекомендуємо надати цьому максимум вашої уваги».

Не варто боятися застави. Заставний депозит - поширена практика прокатних компаній у всьому світі. Невеликі фірми приймають заставу готівкою, в той час як міжнародні - блокують суму депозиту на кредитній карті. Ця сума залишається на вашому рахунку заблокованою на період оренди, а по закінченню терміну прокату - розблокується (за умови виконання всіх умов угоди). Ризики пов'язані з шахрайством, зняттям коштів без вашого відома виключені. Міжнародні фірми дорожать своєю репутацією і не мають права безпідставно, без вашої згоди і присутності утримувати кошти.

Бажаємо вам легкої оренди і приємних подорожей!

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів