Проблеми з вентиляцією в квартирі: що робити, як усунути

13:14 25 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Мікроклімат у конкретному житловому приміщенні може порушуватися в результаті виникнення збоїв, пов'язаних з припливом або відтоком повітря.

Як усунути часті проблеми з вентиляцією в квартирі

Якщо виникає необхідність ліквідувати поширені проблеми з вентиляцією в квартирі, то можна діяти декількома способами, наприклад:

  1. Прочистити вентканал. Засмічення може перебувати в решітці або в безпосередній близькості від неї. У такій ситуації звертатися до фахівців необов'язково.
  2. Відкрити двері, а також отвори, щілини і отвори. Таким чином, можна забезпечити вільний прохід повітря, його потрапляння в усі кімнати.
  3. Налагодити примусовий приплив повітря.

Якщо перераховані заходи не дали результатів, то найкраще звернутися до фахівців, здатним ліквідувати несправність швидко і ефективно. Їм добре відомі всі реалізовані проєкти вентиляції та способи вписати їх в індивідуальний проект.

Часті проблеми вентиляції та методи їх вирішення

Погана вентиляція в квартирі може провокуватися рядом причини, до числа яких входить:

  1. Відсутність припливу свіжого повітря під час функціонування.
  2. Занадто низький або високий рівень вологості повітряних мас, присутніх в квартирі.
  3. Відмова витяжної структури в житловому приміщенні.
  4. Присутність зворотної тяги в вентиляції.

Немає припливу свіжого повітря

Якщо відсутня вентиляція в приміщенні, то це може вказувати на установку надмірної кількості утеплювача. Вентилювання часто погіршується після установки пластикових склопакетів. Це обумовлено тим, що герметична рама, на відміну від дерев'яної, не пропускає повітря.

Вирішити проблему поганої витяжки в квартирі, можна просто відкривши вікно або кватирку. Однак цю дію не завжди можна виконати, особливо якщо на вулиці зима. У зимовий час рішення доводиться шукати в оптимізації роботи вентиляції.

Не працює витяжка в квартирі  

Якщо облаштована в житловому приміщенні витяжка перестає функціонувати в звичайному режимі, то причиною для цього може послужити:

  1. Засмічення вентиляційної шахти.
  2. Функціонування в квартирі поверхом вище або нижче обладнання, призначеного для примусової витяжки через вентиляційний канал.
  3. Пошкодження вентиляції. Її цілісність може бути порушена в результаті необережних дій сусідів при виконанні ремонту, наприклад.

Вирішити подібну проблему можна шляхом звернення до фахівців або в керуючу компанію. Якщо забита вентиляція в квартирі, то найчастіше потрібно проводити спеціалізовану очистку.

Зворотна тяга у вентиляції

Виникнення зворотної тяги в системі вентиляції часто обумовлене присутністю тиску всередині приміщення, показник якого нижче зовнішнього. У такій ситуації найчастіше спостерігається засмічення вентиляційних каналів. Їхня внутрішня поверхня часто може бути нерівною, особливо якщо мова йде про старі цегляні будинки.

Нерівності з плином часу обростають пилом, а також накопичують жирові відкладення. Ще в них можуть облаштовувати гнізда птахи. При цьому зверху потрапляє велика кількість пилу і сміття, яке заноситься поривами вітру. Саме цим обумовлене виникнення зворотної тяги. З цієї причини проблема найчастіше вирішується шляхом усунення засмічення.

Занадто вологе / сухе повітря в квартирі

Мікроклімат у конкретному житловому приміщенні може порушуватися в результаті виникнення збоїв, пов'язаних з припливом або відтоком повітря. Якщо повітряні маси застоюються, то рівень зволоження починає підвищуватися.

Рішенням проблеми в такій ситуації може послужити оптимізація функціонування вентиляційної системи. Якщо усунути наявні несправності, то застояне повітря піде у витяжку, а з вулиці надійдуть свіжі повітряні маси.

Насамперед при усуненні подібної проблеми перевіряється витяжка. Якщо вона засмічена або перекрита, то потрібно усунути присутні перешкоди. Витяжні отвори не можна перекривати в кухні, ванній, санітарному вузлі меблями і побутовими приладами. Якщо спостерігається слабка тяга, то варто скористатися витяжним вентилятором.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів