Прем'єр-міністр проти запровадження податку на землю для власників паїв

22:33 8 липня 2020 р.

Фото до новини

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає передчасним впровадження податку з кожного гектара сільгоспземель, як це пропонується в законопроєкті №3131.

"Це ідея на сьогодні, вважаю, передчасна. Збільшувати орендну плату в умовах кризи, в умовах, коли фермери просять підтримки від держави, - це не зовсім коректно", - сказав Шмигаль в середу, 8 липня, під час урядового засідання.

"Через профільне міністерство та профільний комітет ми проситимемо донести цю думку до парламентарів, щоб таке рішення під час кризи та труднощів в агросфері ми передчасно не ухвалювали", - додав український прем'єр, цитує агентство "Інтерфакс-Україна".

Раніше професор Київської школи економіки Олег Нів'євський назвав законопроєкт №3131 неприйнятним з точки зору розвитку галузі та сільської економіки. Законопроєкт, зокрема, пропонує впровадження поставленого податкового зобов'язання з кожного гектара (п'ять відсотків від нормативно грошової оцінки, або близько 1400 грн/га).

На думку колишнього в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка, справжня ціль законопроекту про введення встановленого податку з кожного гектара сільськогосподарської землі - змусити власників паїв продати свої наділи після відкриття ринку землі через рік.

"Вся західна цивілізація тримається на двох речах - конкуренції та підприємницькому дусі. Ухвалення законопроєкту №3131 має на меті їх знищити на користь агрохолдингів. Тому штамп популістів про "село гине" може стати сумною реальністю", - написав Мартинюк на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

"Ідея обкласти сільськогосподарську землю безумовним податком не нова. В році 2017 нам її пропонували народні депутати - представники великого агробізнесу. Імена називати не буду - гляньте склад аграрного комітету ВР попереднього скликання. Тоді ми ще не провели загальнонаціональну нормативну оцінку земель, тому пропонувались абсолютні цифри: нехай всі платять по 2500 грн з 1 га. Всі-всі, навіть бабуся з поліського села, чий пай вже давно заріс лісом? Так, всі. А землі, які мають призначення "для особистого селянського господарства"? Звичайно, за них теж треба платити безумовний податок. А якщо це 60 соток городу біля хати, що не рідкість в більшості сіл? Ну тут невдобно вийшло, треба щось придумати, але за ОСГ треба платити. На думку ініціаторів, новий податок не призводив до нових витрат власників землі, тому що платити за людей все одно мали орендарі. Але ми в Уряді розуміли, що якраз на плечі людей цей податок і ляже. І замість уявної детінізації ми отримаємо реальне посилення бідності. Тому далі розмов все це не пішло", - коментує Максим Мартинюк.

Про це повідомила DW.

Нагадаємо, що у разі прийняття у Верховній Раді законопроєкту №3131 власників земельних паїв змусять платити по 6 тисяч гривень річного податку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів